I den här artikeln är ämnet triggerpunkter i skuldra och axel. Jag har tidigare skrivit om bland annat triggerpunkter i nacke och huvud. Skuldran och axeln är bland de vanligaste områdena att få triggerpunkter i. Triggerpunkter här kan medföra smärta på själva triggerpunkten men även utstrålande smärta till bland annat framsidan av axeln, framsidan av armen, baksidan av skuldrorna och mellan skulderbladen.

Jag kommer nämna tre muskler i skuldran och dess olika triggerpunkter. Du får veta var muskeln sitter, hur du hittar muskeln och var triggerpunkter i just den muskeln ger smärta. Jag tar även upp mer info kring behandling av triggerpunkterna, exempelvis genom användning av massagebollar.

Levator scapulae – Skulderbladshöjaren

Levator scapulae - triggerpunkter

Så hittar du muskeln

Levator scapulae (skulderblad på latin) är en av musklerna som det är vanligast att få triggerpunkter i. Muskeln ligger djupt under trapezius. För att hitta muskeln kan du testa följa dessa steg:

 1. Börja med att identifiera skulderbladet och dess övre kant (spina scapulae).
 2. Följ kanten inåt tills du känner en vinkel där skulderbladet börjar löpa nedåt. Detta är muskelns fäste.
 3. Det är inte lätt att följa muskeln till dess ursprung då muskeln ligger så pass djupt. Muskeln löper dock uppåt mot sidan av ryggradens cervikala del (nackens del).
 4. Se bilden intill för en bild på muskeln och även var triggerpunkterna ofta sitter.
Läs mer:  Triggerpunkter i höften

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i levator scapulae ger vanligtvis smärta i nackens vinkel och de bakre delarna av skuldran och skulderbladet. Ofta finns även en stelhet på den påverkade sidan.

Orsaker

Orsaker till triggerpunkter i levator scapulae kan vara till exempel långvarig och statisk position med huvudet i ett roterat läge. Om man är stressad är det vanligt att skuldrorna lyfts och detta kan också orsaka triggerpunkter i muskeln.

Behandling

Triggerpunkterna behandlas vanligtvis genom massage på triggerpunkterna samt stretching för muskeln. Även styrketräning hjälpa, vilket exempelvis kan utföras med gummiband.

Infraspinatus – Axelns utåtrotator

Infraspinatus - Triggerpunkter

Så hittar du muskeln

Infraspinatus är en del av rotatorcuffen (de andra musklerna är supraspinatus, subscapularis och teres minor). Vid smärta i skuldran kan det förekomma triggerpunkter i infraspinatus. Muskeln sägs vara den tredje vanligaste muskeln att ha triggerpunkter i, efter trapezius och levator scapulae.

 1. Börja med att identifiera var du har baksidan på skulderbladet.
 2. Muskeln täcker i princip hela skulderbladets baksida och är alltså den muskeln du känner där. Det finns dock flera andra muskler i närheten. Testa utåtrotera i axelleden för att känna muskeln tydligare.
 3. Muskeln löper mot överarmsbenet (humerus) och fäster på utsidan av benet. Om du håller fingret ungefär där fästet är på bilden och utåtroterar i axelleden bör du känna muskeln glida under fingret om du känner på rätt ställe.
 4. Se bilden intill för att se anatomin och var triggerpunkterna ofta sitter.

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i infraspinatus kan ge smärta djupt i den främre delen av axelleden och kan även ge smärta på utsidan och framsidan av armen/axeln. Triggerpunkterna kan även ge smärta på insidan av skulderbladet mot ryggraden.

Läs mer:  Triggerpunkter - den kompletta guiden

Orsaker

Vanliga orsaker är en överbelastning vid rörelser som att sträcka armen uppåt eller bakåt. Även statisk belastning, som att sitta i kassan i en mataffär, kan orsaka triggerpunkter och smärta i muskeln.

Behandling

Behandlingen består först och främst i att minska på det som orsakat besvären. Det kan vara av nytta med styrketräning för muskeln och axeln/skuldran generellt. Vidare kan massage med massageboll på triggerpunkterna hjälpa med smärtan, såväl som stretching för muskeln.

Pectoralis major – Stora bröstmuskeln

Pectoralis major - Triggerpunkter

Så hittar du muskeln

Denna muskel är en ytlig muskel och är ofta enkel att se och känna. Muskeln bildar det främre axelvecket och kan där kännas tydligt. För att hitta muskeln exakt, följ dessa steg:

 1. Identifiera nyckelbenet och bröstbenet. Här kan du känna muskelns ursprung.
 2. Följ muskeln utåt mot axelvecket. Du kan där känna hur muskeln smalnar av och löper mot överarmsbenet.
 3. Testa utföra rörelserna muskeln kan utföra för att känna på muskeln hur den aktiveras.
 4. Se bilden intill för var triggerpunkterna ofta sitter.

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i pectoralis major kan ge smärta i den främre delen av axeln. Smärtan från triggerpunkterna kan även finnas vid de främre delarna av bröstet.

Orsaker

Triggerpunkter i den här muskeln kan uppstå vid tungt arbete med armarna framför kroppen och vid dålig hållning i skuldrorna.

Behandling

Behandlingen syftar till att hitta och eliminera orsaken till besvären. Vidare kan massage med massageboll på triggerpunkterna hjälpa med smärtan, såväl som stretching för muskeln.

Läs mer:  Triggerpunkter i fötter

Summering

Det finns många muskler i skuldran och i den här artikeln tog jag upp några av musklerna där triggerpunkter kan förekomma. Som behandling för triggerpunkter brukar triggerpunktsmassage ha god effekt. Detta är enkelt att utföra själv med hjälp av massagebollar. Stretching och styrketräning för musklerna kan även ha god effekt.

Lycka till!

Rekommenderade produkter

50% RABATT
125 kr
50% RABATT
100 kr
50% RABATT
75 kr
67% RABATT
50 kr
75% RABATT
50 kr
33% RABATT
100 kr
50% RABATT
100 kr
25% RABATT
75 kr
50% RABATT
150 kr
50% RABATT
125 kr
25% RABATT
75 kr
25% RABATT
75 kr

Referenser

Finando D, Finando S. Trigger Point Therapy for Myofascial Pain: The Practice of Informed Touch. Healing Arts Press; 2005.

Simons DG, Travell JG, Simons LS. Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual, Vol. 1 – Upper Half of Body. 2:a uppl. Lippincott Williams and Wilkins; 1998.