Ryggen är ett område med många muskler. Det är också ett område där många triggerpunkter kan uppstå. Triggerpunkter kan ge en lokaliserad smärta till en viss punkt, men smärtan kan även stråla ut till ett större område. Triggerpunkter i ryggen ger ofta smärta intill hela ryggradens förlopp och ända ned till sätet.

Jag har tidigare skrivit om triggerpunkter i skuldra och axel samt triggerpunkter i nacke och huvud. Den här artikeln handlar om triggerpunkter i ryggens muskler och jag kommer ta upp tre olika muskler med all viktig information!

1) M. latissimus dorsi – Breda ryggmuskeln

Ursprung: Processus spinosus T7-L5, os sacrum och os ilium.
Fäste: Crista tuberculi minoris humeri.
Funktion: Extension, adduktion och inåtrotation i art. humeri. Auxiliär utandningsmuskel.

Så hittar du muskeln

Triggerpunkter M. latissimus dorsi

Latissimus dorsi är en stor och bred muskel. Tillsammans med teres major bildar muskeln det bakre axelvecket. Det är en ytlig muskel och är relativ lätt att känna, dock kan det vara svårt att hitta den exakta muskelavgränsningen. För att hitta muskeln, följ dessa steg:

  1. Börja med att hitta kotornas spinalutskott ungefär mellan T7 och L5. Detta är de tydliga utskotten baktill på ryggens kotor. Identifiera även höftbenskammen och korsbenet. Här är muskeln ursprung.
  2. Hitta sedan den nedre kanten på skulderbladet (angulus inferior scapula), på detta ställe löper muskeln över. Denna kant ligger ofta i nivå med T7.
  3. Känn nu efter axelns bakre veck. Tänk dig en linje mellan dessa punkter. Det är detta område som muskeln täcker.
  4. Se även bilden intill för var muskeln och triggerpunkterna ofta sitter.
Läs mer:   Triggerpunkter i nacke och huvud

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i latissimus dorsi brukar ge smärta omkring den nedre kanten på skulderbladet och den närliggande delen av ryggraden. Smärtan kan även sträcka sig mot axlarnas baksida och ned på hela armens insida.

Orsaker

Orsaker till triggerpunkter i latissimus dorsi kan vara en överansträngning av muskeln som uppstått efter dragrörelser från en hög höjd, eller från att bära och lyfta tunga och stora saker.

Behandling

Triggerpunkterna behandlas främst genom massage samt stretching för muskeln. Även styrketräning kan vara till nytta.

2) M. erector spinae – Raka ryggmuskeln

Ursprung: Os sacrum, crista iliaca och processus spinosi från de nedre ländkotorna.
Fäste: Revbenen, os occipitale, processus spinosus och transversus.
Funktion: Extension och säkring av columnas upprätta ställning och balans. Lateralflexion och rotation av columna.

Så hittar du muskeln

Triggerpunkter M. erector spinae

Detta är egentligen inte en muskel, utan ett muskelsystem bestående av flertalet mindre muskler. Ofta pratar man dock om ”muskeln” även om det är flera muskler. Du kan läsa om muskeln HÄR! Muskeln syns ofta tydligt längs med ryggraden.

  1. Erector spinae syns ofta tydligt intill ryggraden. Muskeln ser ut som en ca 5 cm bred fläskfilé intill ryggraden!
  2. Muskeln löper ända från höftbenen till huvudet och på båda sidorna om ryggraden. Om du känner och ser en muskel precis intill ryggraden som sträcker sig längs hela ryggraden är det förmodligen denna muskel.
  3. Se bilden intill för tydligare förståelse samt var triggerpunkterna kan sitta!

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i erector spinae kan ge smärta i nästan hela ryggen. Smärta finns ofta i bröstdelen av ryggen och kan ibland sträcka sig mot magen. Smärtan kan även stråla ned mot den nedre delen av ryggen, längs med höftbenskammen samt till sätet. Rörligheten är ofta nedsatt och man kan ha svårt att resa sig från en stol eller gå i trappor.

Läs mer:   Triggerpunkter i höften

Orsaker

Orsaker till triggerpunkter i denna muskel kan vara överbelastning från tunga och felaktiga lyft samt dålig hållning (stor svank) som sätter muskeln i en förkortad position.

Behandling

Behandlas främst genom massage på triggerpunkter i muskeln. Även stretching och styrketräning för att räta ut svanken kan vara till nytta om detta är ursprungsorsaken.

3) M. quadratus lumborum – Fyrkantiga ländryggsmuskeln

Ursprung: Crista iliaca.
Fäste: Processus transversus L1-L5, costa 12.
Funktion: Sänker revbenen, lateralflexion av ryggraden.

Så hittar du muskeln

Triggerpunkter M. quadratus lumborum

Denna muskel är ofta en orsak till ländryggssmärta. Det är en djup muskel och kan inte palperas direkt. För att hitta muskelns förlopp kan du följa dessa steg:

  1. Börja med att hitta det tolfte och nedersta revbenet. Här fäster muskeln.
  2. Hitta sedan höftbenskammen och ländryggskotorna. Tänk dig ett fyrkantigt område mellan dessa punkter, ungefär här finns muskeln.
  3. Se bilden intill för var muskeln och triggerpunkterna ofta sitter.

Var sitter smärtan?

Smärta från quadratus lumborum finns ofta vid höftbenskammen och ned mot trochanter major på lårbenet. Lite djupare triggerpunkter kan ge smärta över art. sacroiliaca (leden mellan korsben och höftben) samt djupt i sätet.

Orsaker

Orsaker till triggerpunkter i muskeln kan vara överansträngning från tunga, upprepade och felaktiga lyft samt statisk belastning med kroppen i ett böjt läge.

Behandling

Massage på området samt stretching för muskeln.

Läs mer:   Triggerpunkter och huvudvärk

Summering

I ryggen finns det ett antal triggerpunkter och smärta kan stråla ut på ett stort område. Smärtan kan finnas hela vägen från övre delen av ryggen ned till sätet och lårbenet. Det finns även fler muskler i ryggen än de jag tagit upp i den här artikeln.

Behandling består huvudsakligen av massage och stretching. Även styrketräning kan vara effektivt. Vår dubbla massageboll är anpassad för massage längs med ryggraden och har framgångsrikt behandlat triggerpunkter i just dessa muskler!

Har du någon gång haft en triggerpunkt?

Rekommenderade produkter

-13%
195 kr 169 kr
229 kr
129 kr
149 kr
149 kr
-11%
224 kr 199 kr
159 kr
65 kr

Referenser

Trigger Point Therapy for Myofascial Pain: The Practice of Informed Touch – Donna Finando, Steven Finando.

Bilderna ovan är från iPad-appen Essential Anatomy 5. Du kan köpa appen HÄR.