Triggerpunkter och huvudvärk: det är vad denna artikel kommer handla om! Tidigare har jag skrivit om triggerpunkter i olika områden av kroppen och i den här artikeln fokuserar jag alltså mer specifikt på triggerpunkter och muskler som är kopplade till huvudvärk. Just huvudvärk är något som triggerpunkter ofta kan orsaka. Det finns flera olika typer av huvudvärk som kan bero på olika saker, men i den här artikeln syftar jag främst på spänningshuvudvärk som orsakats av muskelspänningar (som i sin tur kan ha uppstått pga. t.ex. stress, dålig hållning eller dålig arbetsställning).

Läs mer:

1. Suboccipitales – Nackrosetten

Ursprung: Första (C1 atlas) och andra (C2 axis) nackkotan.
Fäste: Atlas och skallbasen.
Funktion: Rotation, lateralflexion och extension av huvud.

Så hittar du muskeln

Triggerpunkter - Huvudvärk

Detta är egentligen en muskelgrupp och består av flera små muskler. Musklerna sitter precis nedanför skallbasen och kan inte direkt urskiljas då musklerna sitter så pass djupt.

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i nackrosetten (suboccipitales) ger ofta smärta och värk i området kring skallbasen. Denna smärta känns ofta djup in mot nacken. Dessa triggerpunkter kan även orsaka smärta bakom ögonen och ovanför öronen.

Orsaker

Orsaker till triggerpunkter i nackrosetten kan vara en hållning med gamnacke och där huvudet samtidigt är böjt bakåt ( som att man tittar uppåt). Muskeln kan bli spänd och förkortad om man t.ex. ligger på mage och tittar TV eller läser en bok en längre period.

Behandling

Behandlas genom massage på triggerpunkterna samt stretching för muskeln. Stretching kan utföras genom att du står med ryggen mot en vägg och drar hakan mot bröstet. Sedan tar du handen och försiktigt böjer fram huvudet. Vid massage för denna muskel är den dubbla massagebollen mycket bra och kommer djupt ned i muskelvävnaden! Det kan även vara bra att tänka på att inte ligga på mage och titta på TV eller läsa bok en längre period.

Läs mer:   Triggerpunkter i ryggen

2. Splenius – Remmuskeln

Ursprung: Ligamentum nuche, processus spinosus på C7-T6.
Fäste: Processus mastoideus, skallbasen och nackkota 1-3.
Funktion: Rotation, lateralflexion och extension av huvud.

Så hittar du muskeln

Triggerpunkter - Huvudvärk

Med splenius menar jag två muskler, splenius cervicis och splenius capitis, men beskriver de som en muskel. Det är en djup muskel och den har en mycket liten del högst upp som man kan palpera. Muskeln ligger intill nickmuskeln, men något bakåt. Den har sitt fäste bakom och nedanför örat. Se bilden för mer förståelse.

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i splenius (remmuskeln) kan orsaka smärta på toppen av huvudet (hjässan), i nacken samt ovanför örat mot ögat. Smärtan är ofta molande och tryckande som en typisk spänningshuvudvärk.

Orsaker

Den huvudsakliga orsaken till triggerpunkter i remmuskeln är hållningen. En hållning med kutrygg där muskeln försöker kompensera med att böja bak huvudet kan vara en orsak. Även repetitiva rörelser av huvudet kan orsaka triggerpunkter i muskeln.

Behandling

Behandlas genom massage på triggerpunkterna samt stretching för muskeln. En stretchövning som träffar muskeln bra är den HÄR. Det kan även vara av nytta att stärka muskulatur kring nacken samt att se över sin hållning och korrigera en eventuell kutrygg.

3. Semispinalis

Ursprung: Skallbasen och spinalutskotten från nackkota 2-5.
Fäste: Transversalutskott på bröstkota 1-6.
Funktion: Rotation och extension av huvud.

Så hittar du muskeln

Triggerpunkter - HuvudvärkÄven med semispinalis menar jag två muskler: semispinalis capitis och cervicis. Muskeln anses ofta vara en av de kraftigare i nacken. Muskeln ligger djupt och är svår att tidligt känna. Om man palperar (känner) fram skallbasen kan man tänka sig att muskeln löper ganska rakt nedåt till mitten på bröstryggen. Se bilden ovan för bättre förståelse.

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i semispinalis orsakar ofta smärta av huvudvärkstyp nära skallbasen och sträcker sig upp mot pannan och ovanför ögat. Smärtan kan även nå hjässan, dvs. toppen på huvudet, samt lite längre ned i nacken. Smärtan känns ofta som huvudvärk och man kan få svårt att rotera huvudet.

Läs mer:   Triggerpunkter - den kompletta guiden

Orsaker

Triggerpunkter i semispinalis orsakas ofta av att huvudet statiskt och långvarigt befinner sig i en framåtböjd eller bakåtböjd position. Kan även vara kopplat till hållningen som med remmuskeln.

Behandling

Muskeln kan behandlas genom massage på dess triggerpunkter samt stretching för muskeln. HÄR finns en stretchövning som kan testas. Att förbättra hållningen och träna styrketräning kan även vara bra om triggerpunkten har uppstått pga. detta.

4. Masseter – Tuggmuskeln 

Triggerpunkter - HuvudvärkUrsprung: Okbensbågen (os zygomaticum).
FästeUnderkäkens bakre kant/vinkel.
Funktion: Lyfter underkäken, en tuggmuskel.

Så hittar du muskeln

Denna muskel är enkel att lokalisera. Börja med att känna med handen på underkäkens bakre vinkel. Sedan biter du ihop tänderna. Om du känner på rätt ställe kommer du känna muskeln under fingrarna. Följ sedan muskeln uppåt strax nedanför ögat där den slutar. Se bilden för bättre förståelse.

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i tuggmuskeln kan orsaka smärta intill muskeln kring käken, ovanför ögonbrynen/ögonen, i tinningen och mot örat. Ofta är området känsligt för tryck, värme, kyla och med en rörelseinskränkning i käkleden.

Orsaker

Triggerpunkter i masseter kan uppstå vid långvarig ansträngning och förkortning. Muskeln hjälper till att tugga, vilket gör att muskeln kan bli överansträngd vid mycket tuggande på hårda eller sega föremål, som tuggummi.

Behandling

Muskeln kan behandlas genom lätt massage på muskeln. Eftersom det är en liten muskel kan det vara krångligt att använda massagebollar och det kan vara lättare att bara använda fingrarna. Även stretching för muskeln kan vara bra om muskeln är förkortad och detta gör du genom att långsamt öppna munnen, hålla ett par sekunder, och sedan stänga munnen. Upprepa detta 3-5 gånger. Styrkeövningar behövs normalt inte för denna muskel då den ofta redan är väldigt stark.

Läs mer:   Triggerpunkter i höften

Bli av med dina triggerpunkter – 5 enkla tips

  1. Massera med en massageboll eller fingrarna i nacken precis vid hårfästet, på tinningen eller ovanför ögonbrynen. Utför cirkulära rörelser och upprepa ofta. Testa även att lägga ett tryck och håll i ca 30 sekunder.
  2. Stretcha genom att böja fram huvudet och vinkla det åt ena axeln. Lägg sedan ena handen på motsatta sidan med ett försiktigt tryck. Håll stretchen 30-60 sekunder och upprepa 3 gånger.
  3. Stretcha genom att föra hakan mot bröstet och försiktigt böja fram huvudet med händerna. Håll stretchen 30-60 sekunder och upprepa 3 gånger.
  4. Minska stressen. Stress kan orsaka triggerpunkter, så det är bra att du regelbundet tar pauser och vilar från arbete och undviker stress.
  5. Rör på dig. Träning där du sträcker på musklerna kan förhindra att de drar ihop sig. Ta därför för vana att regelbundet röra på dig, när det gäller spänningshuvudvärk kan det vara bra att till exempel ofta vinkla huvudet åt höger och vänster samt att böja fram huvudet.

Summering

Triggerpunkter anses ofta vara en bidragande orsak till spänningshuvudvärk. Det är dock även viktigt att tänka på varför triggerpunkterna har uppstått. Om man inte behandlar grundorsaken (kan vara stress, dålig hållning, ergonomi eller arbetsställning) kommer ofta triggerpunkterna tillbaka. Lycka till och hoppas du blir av med din spänningshuvudvärk!

Har du någon gång haft en triggerpunkt?

Rekommenderade produkter

Referenser

Finando D, Finando S. Trigger Point Therapy for Myofascial Pain: The Practice of Informed Touch. Healing Arts Press; 2005.

Simons DG, Travell JG, Simons LS. Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual, Vol. 1 – Upper Half of Body. 2:a uppl. Lippincott Williams and Wilkins; 1998.