Tidigare har jag skrivit om triggerpunkter i bland annat skuldra, nacke och rygg. Jag har även skrivit om triggerpunkter kopplat till huvudvärk. I den här artikeln går jag in på ett område där många har problem med just triggerpunkter – fötterna! Triggerpunkter i fötter är relativt vanligt och kan vara mycket smärtsamt. Som tur är finns det bra metoder för att behandla dessa, vilket du får lära dig i denna artikel!

I våra fötter finns det många små muskler. Dessa muskler arbetar ständigt med att stabilisera foten, stödja fotvalvet och utföra rörelser i fötternas småleder. Eftersom musklerna ständigt är aktiva kan det leda till att triggerpunkter skapas. Då dessa muskler är så små är det ingen mening att beskriva hur man urskiljer dem, utan vid behandling kan man i princip se de olika musklerna som en helhet. Här nedan beskriver jag dock vilka muskler det ofta är som drabbas av triggerpunkter. Som du kommer se använder jag de latinska namnen för musklerna, detta säger kanske inte så mycket men titta gärna på bilden intill för att få en lite tydligare förståelse!

1. M. flexor digitorum brevis

Ursprung: Hälbenet och plantaraponeurosen.
Fäste: 2a-5e tån.
Funktion: Böja i tårnas och fotens leder. Stödjer fotvalvet.

Var sitter smärtan?

Triggerpunkter i denna muskel ger ofta smärta lokaliserad till fotens främre del på undersidan av foten. Se här nedan var triggerpunkterna ofta sitter.

Läs mer:   Triggerpunkter - den kompletta guiden

flexordigitorumbrevis

2. M. abductor digiti minimi

Ursprung: Hälbenet och plantaraponeurosen.
Fäste: Lilltån.
Funktion: Böja i lilltåns leder samt föra lilltån åt sidan.

Var sitter smärtan?

Smärtan från triggerpunkterna i denna muskel sträcker sig oftast längs med utsidan och undersidan av foten, ungefär från hälen till lilltån. Bilden intill visar var triggerpunkterna ofta är lokaliserade.

abductordigitiminimi

3. M. quadratus plantae

Ursprung: Hälbenet.
Fäste: Senan på m. flexor digitorum longus.
Funktion: Böja 2a-5e tån. Stödjer fotvalvet.

Var sitter smärtan?

Smärta från quadratus plantae kan man främst se på området kring hälen. Ofta lokaliserad på undersidan av foten. Se bilden intill.

quadratusplantae

4. M. extensor digitorum brevis

Ursprung: Övre och yttre delarna av hälbenet.
Fäste: Sträckaponeuroserna för 2-4 tån.
Funktion: Sträcka tårna 2-4.

Var sitter smärtan?

Smärta från triggerpunkter i denna muskel sträcker sig mot ovansidan av foten, eventuellt ut mot sidan också.

extensordigitorumbrevis

Behandling av triggerpunkter i fötter

Så hur ska man behandla dessa triggerpunkter som uppstår i fötterna? Det finns flera effektiva sätt att bli av med triggerpunkterna. Det som ofta används är massage och stretching. Det man kan börja med är att känna med tummen om man hittar några uppenbara ömma punkter. Hittar du någon triggerpunkt så vet du var du skall börja.

Att själv massera triggerpunkter under foten är väldigt enkelt, allt du behöver är en lacrosseboll. Placera lacrossebollen under foten. Rulla bollen från basen av hälen mot tårna och tillbaka i en långsam rörelse. Du kan även rulla bollen i sidled så du träffar musklerna på sidan av foten också. När du hittat en punkt som är smärtsam stannar du till där. Nu ska du lägga extra belastning på just den punkten. Fördelen med triggerpunkter i foten är att du har hela kroppstyngden att lägga belastning med. Lägg på ordentligt med belastning och håll sedan den belastningen i ca 30 sekunder eller tills smärtan försvinner. Släpp sedan belastningen långsamt och upprepa detta ett par gånger på alla triggerpunkter du hittar.

Läs mer:   Triggerpunkter i ryggen

För att stretcha dessa muskler kan du göra följande:

  1. Sitt på en stol och lägg upp ena foten på andra benets knä. Greppa tag om framfoten och böj bak fotleden och tårna. När du gör detta sätter du musklerna på undersidan av foten i sträck. Håll denna position ca 30-60 sekunder och upprepa 2-3 gånger.
  2. För att sträcka ut musklerna på ovansidan av foten kan du göra det omvända. Böj istället fram foten och tårna så att du känner en sträckning på ovansidan och utsidan av foten.

Summering

Nu har vi även gått igenom triggerpunkter i fötterna. Som du ser finns det en hel del triggerpunkter som kan vara smärtsamma. Smärtan kan sträcka sig i hela fotens omfång, från framfoten ända till hälen och till ovansidan av foten. Massage för dessa triggerpunkter är väldigt enkelt att utföra och upplevs av många som riktigt skönt! Lycka till!

Har du någon gång haft en triggerpunkt?

Rekommenderade produkter

159 kr
65 kr
-13%
195 kr 169 kr
229 kr
-11%
224 kr 199 kr
149 kr
Läs mer:   Triggerpunkter i nacke och huvud

Referenser

Finando D, Finando S. Trigger Point Therapy for Myofascial Pain: The Practice of Informed Touch. Healing Arts Press; 2005.

Simons DG, Travell JG, Simons LS. Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual, Vol. 2 – The Lower Extremities. 1:a uppl. Lippincott Williams and Wilkins; 1992.