Yogaband, eller MobilityBand, är riktigt bra redskap för att underlätta och göra stretchingen mer effektiv. Det kan användas på flera olika sätt och i den här artikeln får du tips på övningar du kan utföra!

Övning 1: Stretching för baksida lår

Baksida lår är en muskel som för många är stram och kan behöva stretchas. En bra övning för att stretcha baksida lår är att ligga på rygg med ena foten i golvet som på bilden nedan. Normalt tar du tag med händerna runt det andra benet – men det är här yogabandet kommer in. Om du är stel är det kanske inte så lätt att nå ända fram till benet utan att anstränga nacke och rygg. Fäst då yogabandet runt fotleden och så kan du ligga med hela ryggen och nacken i golvet och dra benet mot dig med hjälp av armarna. Effektivt och bra!

1468315

Övning 2: Axel- och skulderrörlighet

Att jobba på rörligheten i axlar och skuldror är väldigt enkelt med hjälp av ett yogaband. Börja med att skapa den rätta längden på yogabandet. Inledningsvis kan du hålla lite bredare för att sedan hålla smalare ju bättre rörlighet du får. Börja med händerna framför kroppen mot låret. För sedan armarna i en båge över huvudet så långt du kan så att händerna och yogabandet till slut nuddar baksida lår. Sedan för du tillbaka bandet till startpositionen i en bågrörelse framåt. Genom att ha ett bestämt avstånd på loopen i yogabandet kan du med enkelhet se vilken bredd du höll det tidigare passet, och på så sätt se framstegen.

Läs mer:  Bättre axelrörlighet med yogaband

Övning 3: Stretching för ryggen

Fäst yogabandets ena ände i en stolpe eller liknande. Håll med din ena hand i yogabandets andra ände. Stå en bit ifrån så att yogabandet är helt sträckt när du har armen rak och lutar din överkropp framåt. Härifrån lutar du rumpan och kroppen bakåt och åt sidan så att du känner en stretch på sidan av ryggen. I den här övningen får du experimentera dig fram så att du hittar den rätta vinkeln, men när du väl hittat rätt är det en mycket effektiv övning!

Övning 4: Tricepsstretch

För att utföra denna övning greppar du tag om yogabandets ändar med båda händerna. Håll ena handen bakom mellersta delen av ryggen och den andra handen bakom huvudet. Nu drar du nedåt med handen du håller bakom ryggen så att handen bakom huvudet når längre ned. På detta sätt får du en stretch i tricepsmuskeln på överarmens baksida. Eftersom yogabandet inte har någon stretch är det ett bra redskap för just denna övning!

Sammanfattning

Det var fyra övningar du kan utföra med yogaband, det finns dock många fler effektiva och bra övningar! Sammanfattat kan man säga att yogabandet på grund av att du kan anpassa längden hur du vill är ett mycket bra redskap vid just stretching. Du ser snabbt om du har förbättrats vilket ökar motivationen och gör stretchingen rolig! Lycka till!

Läs mer:  Öka din fotledsrörlighet med lacrossebollar

Rekommenderade produkter