Tidigare har jag gått igenom hur man kan göra för att förbättra sin hållning om man har någon av hållningstyperna kyfotisk-lordotisk, flat back eller sway back samt hållningsproblem i skuldran. Nu fortsätter jag med hållningsproblem i knät. Innan du börjar läsa rekommenderar jag att du läser den här artikeln för att få mer bakgrundsfakta kring hållningen i knät!

Hållning i knät

Fokuset på den här artikeln är alltså knät, men många problem i knät har sitt ursprung på andra ställen, som i höften eller foten. Man kan säga att hela underkroppen är som en funktionell enhet där de olika områdena påverkar varandra.

Knäleden är en modifierad gångjärnsled där det sker böjning, sträckning och en viss rotation. De huvudsakliga musklerna som påverkar knäleden är quadriceps (främre lårmuskulaturen) och hamstrings (bakre lårmuskulaturen). Även en del av vadmuskulaturen och muskler som löper från höften kan påverka knäleden.

Det bör åter påpekas att behandling av ett hållningsmönster endast är nödvändig om det finns ett konstaterat problem som beror på hållningen. Många så kallat ”felaktiga” hållningsmönster kan vara helt naturliga och behöver inte leda till några besvär. Dessutom är vissa hållningsmönster mycket ovanliga, och uppkommer bara i speciella fall. Om du inte har några besvär som beror på hållningen finns det alltså ingen anledning att korrigera detta!

Läs mer:  Hållning del 4: Så förbättrar du din hållning - Kyfotisk lordotisk

Hjulbenthet

Tidigare har jag gått igenom vad hjulbenthet är och att det finns två olika typer: strukturell och postural. Dessa skiljer sig åt och beror på olika saker. Det är den posturala typen som är hållningsrelaterad och alltså den vi fokuserar på.

Vid hjulbenthet finns det ett ökat utrymme mellan knäna då fötterna hålls ihop. Den posturala hjulbentheten uppstår genom en kombination av rörelser där höftleden är inåtroterad, fötterna pronerade och knäna översträckta.

Vid postural hjulbenthet kan höftledens inåtrotatorer, quadriceps och muskler som pronerar foten vara strama, medan höftens utåtrotatorer kan vara svaga.

Behandling av postural hjulbenthet

Som vi såg ovan kan det således vara höftledens inåtrotatorer, quadriceps och muskler som utför pronation i fotleden som är strama. Dessa muskler kan därför vara i behov av stretching. Muskler som kan vara svaga är främst höftledens utåtrotatorer, vilka styrkan kan behövas tränas upp i. Detta kan göra med hjälp av exempelvis miniband, vilket jag även skrivit mer om i denna artikel. Om det finns en pronation av foten kan skoinlägg behövas.

Kobenthet

Precis som vid hjulbenthet finns det en strukturell och postural typ, och det är viktigt att skilja på dessa. Den strukturella kobentheten kan inte påverkas genom stretching eller träning, och den behöver inte heller alltid korrigeras. Den posturala kobentheten kan orsakas ofta av en kombination av utåtrotation i höftleden, översträckning i knän och supination av fötter. Kobenthet kan ses genom att knäna nuddar varandra utan att fötterna hålls ihop.

Läs mer:  Hållning del 1: Vad är bra hållning?

Behandling av postural kobenthet

För att behandla postural kobenthet kan det vara av värde att stretcha höftens utåtrotatorer. Ofta är det dessutom viktigt att stärka upp höftmuskulaturen generellt, exempelvis med hjälp av träningsband. Om en större pronation finns i fotleden kan ibland skoinlägg hjälpa.

Översträckta knän

Översträckta knän är precis som det låter, att knän och benen är sträckta bakåt och där personen har svårt att böja på knäna. Detta kan resultera i stramhet/kompression framtill vid knäleden och ökad spänning på muskler och ligament baktill vid knäleden. Muskler som kan vara strama är framför allt musklerna som sträcker i knäleden, och då framför allt quadriceps. Muskler som kan vara svaga är främst hamstrings.

Behandling av översträckta knän

Behandling består främst av minska översträckningen genom stretching av quadriceps samt styrketräning för hamstrings.

Böjda knän

Detta hållningsmönster yttrar sig som att knäna hålls böjda, med svårighet att fullt ut sträcka på knäna. Det kan bero på mycket stram muskulatur i baksida lår eller att stram vävnad i knäleden.

Behandling av böjda knän

Det viktigaste är att reda ut vad det beror på. I vissa fall kan musklerna i baksida lår behöva stretchas, medan det i andra fall är viktigare att jobba med att öka sträckningen i själva knäleden.

Sammanfattning

Större hållningsrelaterade problem i knäna är inte det vanligaste. I de fall de förekommer är de ofta en följd av någon större skada eller sjukdom. Att vara kobent eller hjulbent är dock vanligt, och det behöver inte alltid vara något som behöver korrigeras. Med det sagt är det alltid viktigt att vara stark och flexibel i muskulaturen, vilket kan förebygga många olika besvär. Förhoppningsvis kunde denna artikel svara på dina funderingar, annars är det bara att du hör av dig!

Läs mer:  Hållning del 3: Skuldra, knä och fot

Referenser

Kendall FP, Kendall McCreary E, Provance PG. Muscles: Testing and Function, with Posture and Pain. 5 uppl. Lippincott Williams and Wilkins; 2005.