Gummibandträning kan vara precis lika effektivt som annan typ av träning, exempelvis gymträning med hantlar eller skivstänger. Även om det går bra att träna med endast gummiband kan det vara något begränsande i vilka övningar som kan utföras. För att lösa detta problem finns olika typer av träningstillbehör, som dörrfästen, handtag och fotmanschetter, som underlättar användandet och möjliggör nya övningar.

I den här artikeln får du lära dig mer om hur du kan optimera din gummibandsträning med olika typer av träningstillbehör!

Varför använda träningstillbehör?

Så, varför ska man egentligen använda träningstillbehör? Det finns flera skäl till detta. I grunden handlar det om att du med olika träningstillbehör kan möjliggöra utförandet av flera typer av övningar. Användningen blir säkrare och bekvämare för dig, och dessutom kommer ditt gummiband hålla längre. Låt mig förklara mer!

Fler övningsval

Genom att använda ett träningstillbehör kan du fästa gummibandet på nya ställen som du annars inte kan fästa ett gummiband. Detta gör att du kan använda gummibandet i nya vinklar och positioner som medför fler övningsalternativ. Exempelvis kan du med ett dörrfäste fästa gummibandet ovanför en dörr och på detta sätt kunna utföra övningar från en vinkel ovanför dig, och med ett loopfäste kan du träna utomhus genom att fästa gummibandet runt till exempel stolpar och mindre träd.

Säkrare och bekvämare

Dessutom blir användningen både säkrare och bekvämare. Genom att använda träningstillbehör minskar risken att gummibandet går sönder och flyger tillbaka mot dig, vilket innebär att skaderisken minskar. Användning av tillbehör som fotmanschett och handtag gör dessutom användningen bekvämare för dina händer och ben!

Bättre hållbarhet på gummibanden

Flera träningstillbehör har ytor som är anpassade för användning med gummiband, och som är mycket mer skonsamma mot gummit. Detta resulterar i mindre skav och irritation på gummibandet, och bättre hållbarhet som följd.

Dörrfäste

Ska man välja ett enda träningstillbehör är nog dörrfästet ett bra val. Detta eftersom dörrfästet möjliggör träning i vinklar som annars är svåra att få till. Eftersom man ofta har en dörr i närheten, oavsett om man är hemma, på landet, på ett hotellrum eller på jobbet, innebär det att gummibandet också kan användas på många olika ställen.

Det finns många övningar som möjliggörs genom att använda ett dörrfäste. Genom att fästa dörrfästet under en dörr kan du utföra övningar som armdrag framåt/uppåt och axelpressar. Om du fäster dörrfästet i mitten av en dörr möjliggörs övningar som stående rodd, flyes, bålrotation och bröstpress. Och om dörrfästet fästs ovanför en dörr kan du utföra övningar som tricepspress, latsdrag och hög rodd.

Dörrfästet har i ena änden en skumpuck som skyddar dörren och håller fästet säkert på plats, och i den andra änden ett fäste för gummibandet.

Handtag

Många upplever att det är obekvämt och jobbigt att hålla direkt i gummibandet med händerna. Det kan vara så att gummibandet trycker in i huden eller att det är svårt att få ett bra och stabilt grepp. Det kan också vara så att man är allergisk mot gummi och därför inte vill hålla direkt i gummibandet. För att göra träningen med gummiband bekvämare är handtag därför ett utmärkt redskap.

De vanliga handtagen är formade med en greppyta du håller i samt en metallring du fäster gummibandet genom.

Att använda handtag gör att träningen känns mer naturlig och rörelserna flyter på smidigare.

Loophandtag

Loophandtaget är tillverkat i mjukt bomull format som en loop, och med en metallring i andra änden där du fäster gummibandet. Denna variant är för dig som vill ha ett minimalistiskt handtag med låg vikt.

Detta handtag kan du dessutom använda på fler sätt än ett vanligt handtag. Du kan exempelvis i vissa övningar, som inåt/utåtrotation i axel, låta loopen ligga runt underarmen för att slippa hålla i den med händerna. Loophandtaget kan också använda runt fötter, underben och lår för att anpassa utförandet av övningarna.

Fotmanschett

Det kan ibland vara krångligt att lyckas med benövningar med gummiband. Det kan exempelvis vara så att gummibandet rullar upp, att det trycker in i huden och skapar obehag eller att det är svårt att få ett bra och stabilt fäste.

Genom att använda en fotmanschett sitter gummibandet på plats som det ska, det rullar inte upp och utförandet av övningarna blir mycket bekvämare. Några övningar som underlättas betydligt genom användande av fotmanschett är sittande benspark, benföring inåt och utåt samt magliggande lårcurl.

Vår fotmanschett är tillverkad i mjukt neopren som skapar en bekväm känsla mot kroppen och med en kraftfull kardborre för att fästa fotmanschetten runt benet.

Loopfäste

Loopfästet är för dig som ofta tränar i omgivningar där det är svårt att fästa ett gummiband. Med loopfästet kan du fästa gummibandet runt föremål som lyktstolpar, staket, mindre träd och olika typer av pelare; med andra ord nästan överallt. Loopfästet är perfekt för användning utomhus!

Loopfästet är tillverkat i ett mycket stryktåligt material. I ena änden finns en mjuk neoprenloop och i andra änden en solid metallring för att du enkelt ska kunna fästa olika typer av gummiband.

Sammanfattning

Gummibandsträning är mycket enkelt, och kan utan problem utföras utan några extra tillbehör. Men om du vill ta din gummibandsträning till nya nivåer kan olika typer av tillbehör underlätta användandet, öppna nya träningsmöjligheter och medföra fler övningsval.

Det finns många olika typer av träningstillbehör, och jag hoppas att du med denna artikel nu har en bättre förståelse för hur de fungerar och när de kan användas. Lycka till!