Massagebollar har ett brett användningsområde och kan användas på många av kroppens områden, såsom sätesmuskulatur, vader och underben, rygg och skuldror samt axlar. Skuldra och axel är ett område där det finns många muskler och där många kan uppleva en ömhet och stramhet i muskulaturen. Där finns bland annat bröstmuskeln på framsidan, övre trapezius på ovansidan av skuldran och flertalet muskler som löper baktill om axeln.

Det finns flera olika typer av massagebollar, som den enkla massagebollen och den dubbla massagebollen. Generellt sätt skulle jag säga att den enkla massagebollen/lacrossebollen passar bäst för skuldra och axel.

I en tidigare artikel har jag skrivit om massagebollarnas användning för underben och vader, i den här artikeln går jag in mer på hur massagebollen kan användas för skuldra och axel och du får tips på övningar att testa!

Övningar

Här nedan beskriver jag några exempel på hur du kan använda massagebollarna vid skuldra och axel. Ett tips är också att, innan du börjar massera, testa olika arm- och axelrörelser för att se om du har extra svårt med någon rörelse eller om någon rörelse ömmar. Testa sedan samma rörelse igen efter att du masserat och utvärdera om det känns bättre. Känns det bättre så har du kanske hittat en metod som kan hjälpa dig minska besvären, märker du inte någon skillnad behöver du kanske kolla vidare efter andra sätt att behandla.

Läs mer:  Massagebollar och dess användning för ryggen

Framsida axel

På framsidan av axeln finns flertalet muskler, bland annat stora och lilla bröstmuskeln, deltoideus samt flera muskelfästen. Detta är ett område som kan upplevas stramt då man exempelvis lyfter armen eller stretchar bröstmuskeln.

För att massera området rekommenderas den enkla massagebollen, men även den dubbla massagebollen kan fungera. Börja med att placera massagebollen i vecket där bröstmuskeln möter axeln nedanför nyckelbenet. Ställ dig nu mot en vägg eller liknande så du kan applicera ett tryck mot bollen. Det kan även fungera att trycka med handen om du vill ha ett mindre tryck.

När du hittat positionen kan du börja rulla bollen i området, exempelvis inåt längs nyckelbenet eller ut mot axeln. När du hittat en öm punkt kan du stanna till där och applicera ett tryck för att se om ömheten minskar.

Du kan även kombinera denna övning med armrörelser, såsom att lägga handen bakom ryggen, lyfta armen rakt åt sidan eller framåt samtidigt som du applicerar ett tryck med bollen.

Massageboll Framsida axel

Handla massagebollar här:

Övre trapezius

Övre trapezius är en del av muskeln trapezius som ibland anges som en orsak till besvär från skuldra och axel. Många kan uppleva en stelhet och ömhet över muskeln som minskar vid massage.

Läs mer:  Så använder du lacrossebollar

Muskeln är enkel att självmassera med en massageboll, och kan göras på några olika sätt.

Ett sätt är att du placerar massagebollen mot baksidan av muskeln och står med ryggen mot en vägg. Du applicerar ett tryck genom att luta dig bakåt mot väggen. Samtidigt som du håller trycket kan du rulla sida-till-sida över muskelns förlopp från axeln och mot nacken.

Ett annat sätt du kan massera muskeln är att stå lutande mot en stolpe, dörrkarm eller liknande och lägga massagebollen mot ovansidan av muskeln, som bilden nedan visar. Hitta en öm punkt och fokusera på det området. Du kan samtidigt utföra armrörelser, som att föra armen framifrån och bakom ryggen, eller genom att böja huvudet åt sidan.

Du kan också ligga på rygg med massagebollen mellan muskeln och golvet. Detta medför ofta högst tryck då kroppstyngden riktas rakt nedåt och rekommenderas bara om du är van och kan kontrollera rörelsen på ett bra sätt.

Massageboll Trapezius

Baksida axel

Baksidan av axeln är också ett område där många muskler finns, som bakre deltoideus, infraspinatus och latissimus dorsi. Det är också ett område där det ofta upplevs som skönt att massera.

Placera massagebollen i det bakre axelvecket, precis i kanten av skulderbladet. Applicera ett tryck mot väggen och rulla runt på baksidan av axeln, mot bakre axelvecket och längs kanten av skulderbladet. Antingen kan du bara rulla runt med ett jämnt tryck, alternativt om du hittar ett område som är lite extra ömt kan du stanna till där och applicera lite mer tryck för att se om ömheten minskar.

Läs mer:  Topp 5 övningar med massageboll

Du kan också variera hur du håller armen, exempelvis genom att hålla den vid sidan, 90° utåt, bakom ryggen eller uppåt för att se vad som känns bäst för dig.

Sammanfattning

Det var några förslag på användning av massagebollen för skuldra och axel. Förhoppningsvis kan du haft nytta av denna artikel och har användning av tipsen! Om du önskar köpa massagebollar hittar du dem här nedanför och om du har några frågor är det bara att höra av dig!

Lycka till!

Rekommenderade produkter

75 kr
229 kr
169 kr
75 kr
75 kr
75 kr
209 kr
75 kr