Lacrossebollar är utmärkta redskap för självmassage. I den här artikeln går jag igenom lite mer om vad lacrossebollar är och hur de fungerar.

Lacrossebollar är mindre bollar som egentligen är tillverkade av gummi anpassade till sporten lacrosse. Vi har dock anpassat lacrossebollarna till massage och våra är därför tillverkade av miljövänligt silikon. Det är ett hållbarare material utan den starka lukten som kan komma från gummi. Dessutom passar de bättre för dig med gummiallergi!

Lacrossebollar kan variera i storlek men är vanligtvis ungefär 65 mm i diameter. Som namnet antyder är det tänkt att använda bollarna till sporten lacrosse, men det har blivit väldigt vanligt att istället använda dem till massage. Detta på grund av dess egenskap i att materialet är lagom hårt och ger ett väldigt bra grepp mot huden.

Massage har många positiva fysiologiska effekter. Det finns många olika typer av massage och olika typer av massage har olika syften. Med lacrossebollarna fokuserar man ofta på en djupare och tuffare massage. En slags massage som bland annat kan användas för att lösa upp djupt sittande muskelknutar, eller triggerpunkter.

Massagemetoden som lacrossebollar kan användas till kallas bland annat Self Myofascial Release (SMR). Den här metoden används för att få spända muskler att slappna av, öka blod- och lymfcirkulation samt för att öka rörligheten. Detta fungerar lacrossebollen bra för och är alltså ett mycket enkelt och smidigt verktyg.

Läs mer:  Massage för nacken med massageboll

Lacrossebollen går att använda nästan överallt där du känner dig stel. Det är bara att känna efter var din stelhet sitter, placera bollen på området och sedan lugnt massera bollen fram och tillbaka på området.  Här nedan följer några övningstips, se gärna våra andra artiklar med många fler tips! Den dubbla massagebollen passar bättre vid massage mellan skulderbladen eller längs med ryggraden och du slipper tejpa ihop två lacrossebollar!

Övningstips

Det finns en övning som kan vara väldigt effektiv för att öka rörligheten i baksidan av benet. Genom att placera bollen på golvet med din fot över och sedan rulla fram och tillbaka med bollen under fotvalvet kan rörligheten öka markant. Rulla cirka 30-60 sekunder i 2-3 omgångar och testa försöka nå dina tår före och efter. Denna övning kan även hjälpa personer som har plantarfasciit.

En annan övning som är vanlig är att ligga på rygg med knäna böjda. Placera sedan en dubbel massageboll på var sin sida om ryggraden och slappna av och låt ryggen böjas bakåt. Flytta sedan bollarna längs med ryggraden och utför det på samma sätt. Denna övning ökar ofta rörligheten i ryggen och fungerar som en mobiliserande övning för ryggraden. Får du ont, som inte är från själva trycket på musklerna, bör du omedelbart avbryta övningen.

Läs mer:  Mobilisera ryggen med lacrossebollar

Hoppas du nu har fått en lite bredare inblick i hur lacrossebollar kan användas. Önskar du köpa ett par lacrossebollar eller vår dubbla massageboll har du våra modeller här nedan. Lycka till!

Rekommenderade produkter

75 kr
229 kr
169 kr
75 kr
75 kr
75 kr
209 kr
75 kr