Nackstelhet är något som de flesta upplever någon gång i livet. Det kan bero på många olika saker, till exempel att du sovit i en konstig position, att du suttit och arbetat med en gamnacke eller att du bara är stressad och spänner nacken. Vid en stelhet som beror på detta kan massage vara ett effektivt sätt att minska nackstelheten!

Varför blir man stel i nacken?

Innan man går in på att behandla något, oavsett om det är en stelhet, smärta eller något annat, måste man veta varför man har blivit stel. För vet du inte varför stelheten uppstått är risken stor att du blir stel igen vid ett senare skede.

Varför just du blivit stel är det bara du som vet, men det finns flera vanliga orsaker. En orsak jag kan tänka mig är väldigt vanlig är allt sittande framför datorn. Många sitter på helt fel sätt med en gamnacke och ihopsjunken hållning. Nacken och musklerna hamnar då i en mindre bra position vilket kan leda till stelhet.

Även att man sovit i en konstig position kan som sagt påverka. Om man sover på mage med huvudet roterat åt ena hållet blir vissa muskler på den sidan kraftigt förkortade. Detta kan leda till stelhet och triggerpunkter i nackmusklerna.

Läs mer:  Massagebollar och dess användning för ryggen

Det finns givetvis andra orsaker också, så tänk till och fundera på vad orsaken till just dina besvär kan vara!

Massage för nackstelhet

trapeziusVid nackstelhet är det många som rekommenderar massage för att lindra besvären. Massage är ett enkelt och effektivt sätt att få muskler att slappna av. Massagen kan utföras i både avslappnande syfte, men också i mer behandlande syfte genom en djupgående triggerpunktsmassage.

I nacken finns det många muskler som kan bli stela. Vanliga muskler är bland annat trapezius (kappmuskeln) och levator scapula (skulderbladshöjaren). Även de små musklerna i nackrosetten blir lätt stela. Att fokusera på dessa muskler vid massagen kan alltså vara bra. Dessa muskler kan du komma åt att massera med massagebollar.

Övningstips

Det finns många olika övningar för nackmassage man kan utföra med massagebollar. Just när det gäller nacken är den dubbla massagebollen utmärkt. Detta eftersom man kan massera båda sidor om ryggraden samtidigt. Med den dubbla massagebollen kan du utföra en övning enligt följande för att primärt komma åt trapezius och nackrosetten:

  1. Stå med ryggen mot en vägg och placera den dubbla massagebollen mot den nedre delen av nacken mellan dig och väggen. Undvik att massagebollen trycker mot ryggkotorna.
  2. Rulla massagebollen långsamt upp längs med nacken. Böj gärna fram huvudet (”titta nedåt”) också för att komma åt musklerna bättre.
  3. Fortsätt till skallbasen där du stannar till en stund. Rulla sedan tillbaka nedåt.
  4. Upprepa detta varje timme ca 10 gånger.
Läs mer:  Mobilisera ryggen med lacrossebollar

lev.-nackrosett

För att komma åt skulderbladshöjaren kan du utföra denna övning. Många är ömma just i fästet till skulderbladet och där finns också ofta triggerpunkter.

  1. Stå med ryggen mot en vägg och placera lacrossebollen mot insidan av skulderbladskanten.
  2. Rulla lacrossebollen uppåt längs med skulderbladskanten tills du kommer till toppen, där muskeln fäster.
  3. Här kan du välja att rulla i små rörelser på stället, eller att du rullar upp mot nacken längs med muskeln. Tänk dock då på att området på sidan av nacken är känsligt då många nerver och kärl löper där.
  4. Massera några minuter på området och upprepa regelbundet!

Som en bonus om du har någon annan som kan massera dig är att använda t.ex. massagetummen. Genom att använda massagetummen kan du enkelt, utan stor ansträngning komma ned djupt i muskeln och behandla triggerpunkter. De djupa musklerna i nackrosetten kan till exempel vara svåra att verkligen komma åt med en massageboll och då kan massagetummen, eller dina egna händer/fingrar för den delen, användas.

Lycka till och har du några frågor är det bara att höra av dig!