Gummiband och träningsband är ofta tillverkade av naturligt latex som är starkt och hållbart. För att de ska hålla så länge som möjligt är det dock viktigt att ta hand om gummibanden på bästa sätt. Det finns flera saker att tänka på för att förlänga gummibandens livstid och här nedan får du några tips på saker att tänka på.

  • Undvik långvarig kontakt med solljus. Latex är känsligt UV-ljus och långvarig kontakt kan leda till att materialet försvagas, missfärgas och bleks. Tänk därför på att förvara gummibanden på ett ställe utan direkt kontakt med solljus.
  • Förvara gummibanden i rumstemperatur. Även hög värme och kyla kan påverka livslängden på gummibanden och det är därför viktigt att förvara dem i en miljö som inte är för varm eller kall.
  • Undvik skarpa/vassa föremål. Gummibanden (framför allt de tunna minibanden och flexbanden) är känsliga för vassa kanter och om en liten reva uppstår kan gummibanden snabbt gå sönder. Tänk därför på att inte linda gummibandet runt stolpar med vassa/skarpa kanter och att vara försiktig om du har klockor, ringar, armband eller liknande på dig.
  • Gör rent gummibanden då och då. Tänk också på att då och då göra rent gummibanden för att bli av med damm, smuts, ev. oljor och liknande då detta kan förkorta livstiden. Det räcker oftast med att torka gummibanden med en fuktig trasa. Använd inte tvål eller såpa för rengöring.
Läs mer:  Övningar med gummiband för ben

Några ytterligare tips för att gummibandet ska hålla länge och vara säkert att använda är följande:

  • Innan användning är det bra att kolla så att gummibandet är helt, utan repor, jack, hål eller liknande.
  • Förläng inte bandet mer än 2.5 gånger dess längd. Många förlänger gummibandet mer och mer för att få större motstånd, men om det förlängs för mycket kan uppstå små bristningar och till slut kan bandet gå av. Om du upplever att gummibandet är för lätt för dig kan det därför vara bättre att skaffa ett gummiband med högre motstånd.

Det var några enkla tips på saker att tänka på för att dina gummiband ska hålla så länge som möjligt. Om du har några ytterligare funderingar är det bara att du hör av dig!

Lycka till!