En Core Slider används ofta för att variera träningen genom att lägga till glidande övningar, utan stötbelastning. De fungerar mycket bra för att träna excentriskt, det vill säga vid muskelarbete under samtidig förlängning av muskeln. Detta brukar användas för bland annat träning av hamstrings och ljumskarna, och är ofta en del av rehabilitering eller ett styrketräningspass.

I den här artikeln får du tips på tre övningar du kan utföra med en Core Slider för att träna ljumskarna!

Övning 1: Glidande utfall åt sidan

Denna övning är en riktigt bra och tuff övning för att träna den excentriska styrkan i ljumskmuskulaturen och samtidigt träna lårmuskulaturen generellt.

Gör så här:

Stå upp med ena foten på din Core Slider. Glid sedan ut med den foten så långt du kan samtidigt som du böjer på det andra benet och går ner så djupt som du klarar av. När du inte kan komma längre återgår du till startpositionen genom att dra/glida foten tillbaka till utgångspositionen.

Glidande utfall åt sidan

Övning 2: Glid åt sidan med raka ben

Den här övningen liknar övningen ovan an aning, med skillnaden att du i den här övningen behåller båda benen raka. Du arbetar dessutom mer med båda ljumskarna i den här övningen.

Läs mer:   Axelträning med Flexband/Träningsband

Gör så här:

Stå upp med ena foten på en Core Slider. Antingen kan du stå som på bilden nedan, men jag skulle rekommendera att du står intill en vägg med en dörrkarm du kan hålla dig i vilket kommer underlätta övningen. Håll tag i dörrkarmen med händerna, och glid sedan ut med foten så långt du klarar av att göra på ett tryggt sätt. När du nått din slutposition återgår du till startpositionen genom att dra tillbaka med såväl armarna som benen. Upprepa sedan åt andra hållet.

Glid åt sidan med raka ben

Övning 3: Knästående glid utåt sidan

Denna övning är lite mer lågbelastande och kan fungera som en stretchövning samtidigt som du stärker ljumsken. Den kan fungera bra som en  del i rehabilitering efter ljumskskada.

Gör så här:

Ställ dig i positionen som bilden nedan visar. Lägg foten från det raka benet på en Core Slider. Glid nu kontrollerat rakt utåt sidan med benet genom att “öppna upp” höften. Pressa foten nedåt mot golvet samtidigt som du glider med benet. När du glidit ut så långt du kan återgår du till startpositionen genom att föra ihop benen igen.

Knästående benglid utåt sidan

 

Sammanfattning

Detta var tre övningar som jag tycker är bra för att träna ljumsken med hjälp av en Core Slider. Det finns flera övningar än dessa, och övningarna kan även kombineras med t.ex. powerbands eller minibands. Hoppas du fick några nya idéer till din träning, och lycka till!

Läs mer:   Träna med Minibands - 5 enkla övningar att göra hemma

 

Handla Core Slider här!