Pull-ups, eller chins som det också kallas, är en riktigt bra övning för träning av överkroppsstyrka. Det är också en övning som kan vara riktigt tung och som många har svårt för.

Det finns flera olika varianter av pull ups/chins där man kan variera greppet och bredden man håller händerna. Skillnaden mellan dessa är att man har extra fokus på lite olika muskler, men i stort sätt tränar du samma muskler oavsett hur du håller.

För att träna upp styrka i pull ups och chins vill man ofta kunna utföra åtminstone några stycken repetitioner. Att utföra exempelvis fem eller fler reps kan vara svårt och det är då gummibandet kommer in i bilden.

Det typ av gummiband som passar här är powerbands som de kallas. De finns i sex olika motstånd och kan användas för att ge lagom mycket hjälp i övningen. Ju mer motstånd det är på gummibandet, desto mer hjälp får du i övningen! Det vill säga ett grönt powerband kommer ge mycket mer hjälp en ett rött powerband.

Träna pull-ups och chins med gummiband

För att komma igång med användningen av gummiband i dina pull ups/chins gäller det först att ta reda på hur många pull ups du kan göra utan gummiband. Utgå sedan från detta och använd ett gummiband som ger dig möjligheten att utföra det antal pull ups som du önskar göra.

Läs mer:  Bålträning med powerbands

Om du kan göra en pull up utan gummiband, och vill klara av 10 stycken i rad kan du börja med ett gummiband som ger dig tillräcklig hjälp för att klara av tio stycken. Du kan också variera genom att vissa träningspass träna på att göra till exempel 10-15 pull ups, och andra träningspass göra 5 stycken.

Såhär gör du:

  1. Placera gummibandet runt stången så det bildas en ögla.
  2. Om du behöver kan du stå på en bänk eller pall för att nå upp.
  3. Sätt foten eller knäna på gummibandet, som bilden ovan visar. Nu avlastar gummibandet en del av din kroppsvikt genom att dra dig uppåt.
  4. Nu är det bara att börja utföra rörelsen genom att hänga i räcket och dra dig uppåt i en chinsrörelse!

Om du har några frågor är det bara att höra av dig. Lycka till!

Rekommenderade produkter

129 kr
Slut i lager
109 kr
179 kr
269 kr
229 kr
349 kr
329 kr
949 kr