Många upplever problem med sin hållning, och ofta är det från ryggen som problem uppstår. Att ha en bra hållning är viktigt för att undvika olika besvär som felbelastningar, stelhet och triggerpunkter. Det finns många sätt att förbättra rygghållningen. Det viktigaste är oftast att träna muskulaturen, stretcha stram muskulatur och jobba med rörligheten i ryggen. Ett annat hjälpmedel som kan hjälpa till och påminna om att bibehålla en bra hållning är kinesiotejp. I den här artikeln får du tips på hur du kan förbättra din rygghållning med hjälp av kinesiotejp.

Olika typer av hållning

Det finns olika typer av hållning i ryggen. Ryggen kan vara framåtböjd med rundade skuldror, den kan vara bakåtlutad, lutad åt sidan, stor svank, väldigt rak rygg, etc. Det som är viktigt att komma ihåg är att hållningen i sig inte behöver vara ett problem om det inte medför några besvär. Om du har besvär som du kopplar till hållningen kan det vara bra att göra något åt det. Som du ser ovan finns det många olika typer av hållning och de olika typerna av hållning kan behöva behandlas på olika sätt. I den här artikeln fokuserar jag på en hållning med framåtdragna skuldror och ihopsjunken rygg.

Att få bak skuldrorna

Den första tejpningen fokuserar på att få bak skuldrorna till en bättre position. Detta kan göras på många olika sätt, här är två exempel.

 1. Börja med att mäta ut rätt tejplängd. Drag ihop skuldrorna och mät tejpen från framsidan av axeln och mot skulderbladets inre kant. Du behöver två tejpbitar, en per sida.
 2. Med skuldrorna dragna bakåt fäster du tejpens bas på framsidan av axeln intill nyckelbenet. Basen ska fästas utan stretch.
 3. Stretcha sedan tejpen med ungefär 50% stretch snett över skuldran och applicera tejpens andra ände mellan skulderbladen utan stretch.
Läs mer:   Träna din hållning med powerbands

En annan tejpning är följande:

 1. Klipp ut en lite längre tejpbit som sträcker sig från ungefär mitten på det ena skulderbladet till mitten på det andra.
 2. Tejpens bas är mellan skulderbladen. Kuta ryggen lätt och runda skuldrorna. Applicera den ca 5 cm stora basen mellan skulderbladen. Aktivera tejpen genom att stryka, trycka och gnugga över tejpen.
 3. Positionera skuldrorna i önskad position. Fixera basen och stretcha tejpen rakt ut mot skulderbladet på bägge sidor.
 4. Om hållningen är olika mellan sidorna kan du variera stretchen och ha större stretch på ena sidan om det behövs. Du kan också applicera tejpen i en båge för att komma åt en viss skulderposition om så önskas.
 5. Vid behov kan en till likadan tejpning appliceras lite längre ned eller upp på skulderbladet.

Kinesiotejpning för att räta upp ryggen

Om ryggen lätt hamnar i en framåtböjd position kan det vara av nytta att använda tejp för att få en påminnelse om att sträcka på ryggen. Applicera då tejpningen enligt följande:

 1. Sitt/stå helt rakt och applicera tejpens bas utan stretch över den bakre kanten av höftbenskammen långt mer på ryggen.
 2. Böj framåt en aning i ryggen. Fixera basen och applicera tejpen över raka ryggmuskeln intill ryggraden. Tejpen skall ha ungefär 25% stretch. Lämna kvar ca 5 cm utan stretch.
 3. Räta på ryggen igen och applicera de sista 5 cm utan någon stretch. Du bör nu se att tejpen skrynklat sig, isåfall har du gjort rätt!
Läs mer:   Hållning del 4: Så förbättrar du din hållning - Kyfotisk lordotisk

Sammanfattning

Kinesiotejpning kan fungera som ett komplement till styrketräning och rörlighetsträning för att förbättra hållningen. Tejpen kan göra att du får en påminnelse att hålla en bättre hållning, och på så sätt skapa en bättre vana. I den här artikeln fick du några tejpningstips för att förbättra hållningen, och jag hoppas de är till nytta för dig. Lycka till!

 

Rekommenderade produkter

 

Har du använt kinesiotejp någon gång?