Liniment används ofta innan träning eller vid olika besvär för att öka värmen eller minska smärta i exempelvis en led eller muskel. Xylocap är ett liniment som vi nyligen tagit in i sortimentet, och som du får veta mer om i denna artikel!

Vad är Xylocap Liniment?

Xylocap Liniment är ett svensktillverkat liniment. Linimentet är tillverkat av naturliga ingredienser från de nordiska skogarna och har en kraftfull hetta. Något som också skiljer Xylocap från många andra liniment är att det är ett luktfritt liniment, det vill säga du slipper den typiska lukten som kan komma från andra typer av liniment!

En aktiv ingrediens i linimentet är Capsaicin. Capsaicin är det ämne som ger den starka hettan till chilifrukter. Ämnet har dock också andra effekter, som att öka blodcirkulationen och hjälper till att blockera smärtsignaler. Användning av linimentet kan därför smärta minska.

Värmen från Capsaicin ökar vid kontakt med vätska, vilket innebär att den värmande effekten förstärks vid exempelvis fuktigt väder, när du svettas eller duschar. Därför behövs också lite mindre kräm inför ett träningspass jämfört med om du endast är stillasittande.

Xylocap Liniment

Hur ska det användas?

Linimentet kan användas på stela, värkande och ömma muskler och leder. Dessutom kan det användas för att öka blodcirkulationen, exempelvis inför träning eller som en del i skadebehandling.

Läs mer:  Allt du behöver veta om Linnex

För att applicera krämen är det bara att börja med en liten mängd och massera in i huden tills krämen absorberats.

Dosering

För att få önskad effekt är doseringen viktig, och det finns ett antal saker att tänka på.

Första gången du testar linimentet bör du börja med en liten mängd kräm på en liten yta för att se hur du reagerar. Vissa individer är också mer känsliga och kommer inte behöva lika mycket av linimentet, medan andra är mindre känsliga och behöver ta lite mer av linimentet. Detta kan vara väldigt individuellt.

Oftast räcker ett tunt lager kräm, men om du har testat linimentet tidigare och önskar en starkare effekt kan du ta fler lager.

Eftersom den värmande effekten ökar vid kontakt med vätska samt vid ökad kroppstemperatur kommer linimentet börja värma mer i samband med träning och muskelaktivering. Om du applicerar linimentet innan träning behöver du därför inte ta lika mycket kräm som om du applicerade linimentet när du var stillasittande eller i vila.

Viktigt att tänka på

Tänk som sagt på att effekten förstärks när kroppen blir varmare i samband med exempelvis träning och muskelaktivering. Det kan även vara så att områden där huden är lite tunnare är mer känsliga. Undvik kontakt med sår, slemhinnor och ögon. Tvätta händerna noggrant efter att du har applicerat krämen för att undvika att få kräm på oönskade områden.

Läs mer:  Smärtlindring av liniment - Hur fungerar det?

Eftersom olika individer reagerar olika på liniment (oavsett vilket märke) bör du avbryta en behandling om du ser tecken på hudirritation. Vidare bör inte linimentet användas av gravida eller ammande kvinnor samt barn under 3 år.

Hoppas du nu känner att du har lite mer koll på linimentet!