Liniment är väldigt vanligt att använda vid olika besvär, till exempel vid muskelsmärta och ledsmärta. Linnex är ett av Sveriges populäraste liniment med en väldigt kraftfull effekt. I den här artikeln får du veta det du behöver veta kring liniment och mer specifikt Linnex.

Vad är Linnex?

Linnex är alltså ett liniment – ett kraftfullt liniment. Det innehåller ett antal verksamma ämnen som bidrar med en avslappnande, värmande och antiinflammatorisk effekt. Linimentet har främst som syfte att minska smärta, till exempel muskelsmärta eller ledsmärta.

Det finns olika typer av liniment, bland annat krämer, oljor och “stick”. Vi säljer bland annat Linnex Stick och Linnex Värmekräm. Ett annat populärt liniment är Tigerbalsam. Liniment har använts väldigt länge och kan vara ett effektivt verktyg vid behandling av smärta och besvär.

Linnex innehåller ett antal ämnen där följande är de med mest verksam effekt: Capsaicin, kamfer, menthol och salicylater.

Handla Linnex här:

Hur fungerar Linnex?

Linnex har en värmande, antiinflammatorisk och avslappnande effekt. De olika ingredienserna i Linnex har lite olika effekt och här nedan kan du se effekten från några av dem.

Läs mer:  Smärtlindring av liniment - Hur fungerar det?

Capsaicin

Capsaicin används inte bara i liniment utan finns också i stark mat. Det som gör att chilifrukter smakar starkt är just capsaicin. Capsaicin används i många krämer och salvor för att bidra med en värmande effekt. Det är också en aktiv ingrediens i pepparspray. Capsaicin verkar genom att vidga ytliga blodkärl och öka blodgenomströmningen. Capsaicin bidrar med den brännande och heta känslan från Linnex.

Kamfer

Kamfer är ett ämne som bidrar med både en värmande och kylande känsla. Först kommer den värmande känslan, och sedan den kylande. Även kamfer används i många liniment och oljor, bland annat i tigerbalsam.

Mentol

Mentol har många olika effekter och användningsområden. När det gäller liniment används mentol ofta för att ge en lokal kylande och/eller värmande effekt för att minska smärta. Om man andas in mentol kan den kännas kall, dock kan mentol också upplevas som varm och hettande.

Salicylater

Salicylater har används i århundraden som örtmedicin och har ett antal effekter. De huvudsakliga effekterna verkar genom att minska smärta, feber och inflammation.

Användningsområden

Linnex används främst för att lindra smärta och ömhet i muskler och leder. Det som är speciellt med Linnex stick är att det är otroligt enkelt att använda. Eftersom det är en Stick behöver man inte massera in det och slipper därför få liniment på händerna. Det är bara att dra på en strykning så är du klar!

Läs mer:  Xylocap Liniment - Allt du behöver veta

Liniment kan med fördel användas innan träning för att få igång blodcirkulationen. En till två strykningar eller ett tunt lager ger ofta effekt i många timmer efter!

Dosering

Om du är ny till Linnex har du några saker att tänka på. Första gången du stryker på linimentet bör du testa på ett litet område och ett område som inte är känsligt. Känsliga områden är bland annat knäveck, armveck, armhåla, ljumskar och andra ställen med tunn hud. Vissa personer är mer känsliga än andra för de aktiva ingredienserna.

Oftast räcker det med 1-2 strykningar eller ett tunt lager på det aktuella området. Detta ger en effekt som kan hålla i sig i flera timmar. Vid aktivering av musklerna och vid ökad blodcirkulation blir den värmande effekten starkare.

Som skadebehandling kan du stryka på Linnex var 4:e timme under ca 3 dagar. Den värmande effekten uppstår efter 5-15 minuter och håller ofta i sig ett par timmar. Kombinera gärna linimentet med annan behandling (som behandling med massagebollar och träning med gummiband) för bästa effekt.

Tänk på detta vid användning

Det finns olika tillstånd eller situationer då man inte bör använda Linnex. För det första bör du undvika kontakt med sår, slemhinnor och ögon då dessa områden är extra känsliga. Man bör inte heller använda Linnex om man är känslig för salicylater eller någon av de andra ingredienserna. Barn under 12 år, gravida eller ammande kvinnor bör också undvika användade av Linnex.

Läs mer:  Xylocap Liniment - Allt du behöver veta

Hållbarhet

Linnex har en hållbarhet på ungefär 2-3 år vid förvaring i rumstemperatur.

Vill du testa liniment? 

10% RABATT
Slut i lager
134 kr
15% RABATT
187 kr