Har du köpt en massageboll eller lacrosseboll och har funderat på hur du kan mobilisera ryggen med den? Eller vet du inte vad det innebär att mobilisera ryggen? Att mobilisera ryggen gör man främst med syftet att öka rörligheten. Kanske känner du att du har svårt att sträcka ut ryggen och hålla en upprätt hållning? Då kan du behöva mobilisera den!

För att mobilisera ryggen behöver du antingen två massagebollar, en dubbel massageboll alternativt en foamroller. Använder du två lacrossebollar behöver du tejpa ihop dem för att de ska sitta ihop bra och stabilt. Vid mobilisering är det främst bröstryggen som ska behandlas, du bör inte gå ända ner i korsryggen och inte ända upp i nacken.

Mobilisera ryggen – Steg för steg

  1. Det första steget handlar om att placera lacrossebollen rätt. Det är som sagt bröstryggen som ska mobiliseras och bröstryggen går ungefär från det nedersta (tolfte) revbenet upp till höjd med nyckelbenet och övre delen av skulderbladen. Lägg dig ned på golvet/på en träningsmatta och placera lacrossebollen i nivå med det nedersta revbenet. Tänk ungefär 15 cm ovanför höftbenskammen. Tänk på att om du använder lacrossebollar ska de ligga på var sin sida om ryggraden, inte på ryggraden.
  2. När du vet var du ska placera lacrossebollen håller du händerna runt nacken, inte huvudet, andas in och lutar dig bakåt och nedåt mot golvet samtidigt som du andas ut. Låt lacrossebollarna/foamrollern sjunka in mot ryggen. Håll denna position total ca 20 sekunder och andas djupt och lugnt.
  3. Efter dessa 20 sekunder lyfter du överkroppen och rullar nedåt så att lacrossebollen hamnar en nivå högre upp på ryggraden. Sedan repeterar du enligt ovan. Andas in, lutar dig bakåt och nedåt samtidigt som du låter bollen sjunka in i ryggen medan du andas ut.
  4. Gör enligt ovan ända tills du kommer upp till nacken och kan där vända så att du gör samma sak fast nedåt igen.
Läs mer:  Så använder du lacrossebollar

Extratips

Ett annat tips på ett sätt att mobilisera är att börja ligga ned på golvet med lacrossebollen i nivå med nedre delen av bröstryggen. Krama sedan om dig själv och håll överkroppen ovanför golvet medan du långsamt rullar upp och ned längs med bröstryggen, från T12 till ungefär T1. Upprepa så många gånger du önskar och tycker det hjälper. Ofta hörs knakande och knastrande ljud och rörligheten brukar snabbt öka!

Lycka till!

Rekommenderade produkter

75 kr
17% RABATT
189 kr
169 kr
75 kr
14% RABATT
179 kr
75 kr
75 kr
75 kr
34% RABATT
119 kr