Yogaband kan användas till mycket, men något yogabanden är mycket effektiva för är att öka rörligheten. Axlarna och skuldrorna är ett område där yogabandet kan ha stor nytta och det finns många övningar som kan utföras. I denna artikel får du tips på tre övningar med yogaband som kan hjälpa dig förbättra din rörlighet!

1. Dubbel armsving

Greppa tag i yogabandet brett med båda händerna, så pass brett att du kan lyfta armarna i en cirkelrörelse bakåt tills att armarna är bakom ryggen. I en långsam och kontrollerad rörelse utför du en ”armsving” med armarna raka. När du kommer så långt att händerna är bakom ryggen återgår du till startpositionen. Minska successivt avståndet mellan händerna för att utmana rörligheten ytterligare. Tänk på att hålla ned axlarna och skuldrorna så att de inte lyfts mot öronen.

Utför övningen i 3 set och 10 repetitioner.

2. Sidostretch

Stå upp och håll i yogabandet med ungefär en höftbredds avstånd mellan händerna. Lyft armarna så att händerna pekar rakt uppåt, håll armarna helt raka. Gör nu som så att du böjer överkroppen åt sidan och låter armarna följa med. Känn stretchen längs utsidan av ryggen och skuldrorna, håll ytterläget 3-5 sekunder och utför sedan samma rörelse åt andra hållet. Tänk på att överkroppen endast ska böjas åt sidan och inte framåt/bakåt eller att den roteras.

Läs mer:   Så kan du använda Latexband/Träningsband vid knärehab

Utför övningen i 3 set och 10 repetitioner/sida.

3. Axelpress bakom huvud

Håll i yogabandet med en höftbredds avstånd mellan händerna. Pressa upp armarna så att de är raka ovanför kroppen. Sänk nu armarna långsamt och kontrollerat bakom huvudet och pressa sedan upp armarna igen. Tänk på att aktivt hålla ihop skulderbladen och att armarna ska röra sig i en vertikal och rak linje. Ett tips är att utföra denna övning med ryggen mot en vägg och genom att hela tiden hålla kontakt med underarmar, rygg och skuldror mot väggen. Rörelsen kan då bli mer kontrollerad och utförandet bättre.

Utför övningen i 3 set och 10 repetitioner.

Lycka till!