Minibands har ett väldigt brett användningsområde. De används ofta till olika typer av styrketräning, vid rehabilitering, koordinationsträning och snabbhetsträning. Fördelen med Minibands är att de är väldigt enkla att använda och de fungerar som ett bra komplement till annan träning för att lägga på ytterligare lite motstånd. I denna artikel får du tips på fyra grymma övningar för att stärka rumpa, höfter och ben.

1. Knäböj

Knäböj är kanske en av de bästa övningarna för att stärka muskulatur i höfter och ben. Ett sätt att göra denna övning ännu mer utmanande är att lägga till Minibands. Fäst ditt Miniband runt knäna samtidigt som du gör en knäböj. Tänk på att pressa känna utåt och hålla knäna i en rak linje under hela rörelsen. På så sätt måste du arbeta mer med höftens muskler genom att motverka att knäna faller inåt. Upprepa i 10 repetitioner och 3 set. 

2. Bäckenlyft

Bäckenlyft är också en bra övning för att stärka muskler i primärt höfterna och baksida lår. Själva principen av Minibandets funktion är detsamma som vid knäböjen. Ligg på rygg med fötterna i underlaget och fäst Minibandet runt knäna. Pressa ut knäna så att de pekar i en rak linje uppåt/lätt utåt. Håll ut knäna samtidigt som du lyfter höften från underlaget. Stanna i ytterläget 3-4 sekunder håll sänk sedan höften långsamt. Du kan också kombinera övningen med att sträcka på ena knät när du är i ytterläget. Ett tips är att kombinera flera Miniband för att kunna anpassa motståndet. Upprepa i 10 repetitioner och 3 set. 

Läs mer:   Hållning del 9: Så förbättrar du din hållning - Fot

3. Benlyft bakåt

Stå på alla fyra och placera Minibandet runt fötterna. Spänn bålen, armar och axlar och håll kroppen stadig. Sparka/lyft ena benet bakåt mot Minibandets motstånd tills benet är i linje med överkroppen. Stanna i ytterläget i 2-3 sekunder och återgå långsamt till startpositionen. Upprepa i 10 repetitioner/ben och 3 set. 

4. Sidosteg

Placera Minibandet runt båda benen. Ju högre upp du placerar bandet, desto lättare blir det. Har du bandet runt fotlederna kommer det bli en tyngre och tuffare övning. Fötterna bör vara parallella och tårna pekandes framåt. Stå med Minibandet uttöjt till ungefär höftbredd. Ta ett så stort steg åt sidan som möjligt och låt sedan det andra benet följa efter så att du tar ett steg inåt. Ha Minibandet under spänning hela tiden. Ta 5 steg åt ena hållet och sedan tillbaka, upprepa 3-5 gånger/sida. För att utmana dig ännu mer kan du använda ett Miniband med större motstånd, du kan stå med knäna något böjda eller så kan du göra rörelsen snabbare.

 

Lycka till!

Rekommenderade produkter