Kinesiotejp är något som det ofta snackas om: vad det är, om det har några effekter med mera. Jag tycker också att det verkar som att det finns många oklarheter kring vad kinesiotejp egentligen är för något. Därför kommer jag i den här artikeln gå igenom just kinesiotejp. Bakgrundsfakta, material, hur tejpen fungerar, vilka olika sätt man kan tejpa på och annat. Förhoppningsvis hittar du svar på alla dina frågor, annars är det bara att höra av dig!

Kinesiotejpens historia

Vi börjar med lite historia. Kinesiotejpen har många olika namn. Den kallas kinesiologitejp, kinesiology tape, kinesio tape, sporttejp, fitness tape med mera men vi väljer att kalla den kinesiotejp.

Kinesiotejpen utvecklades i Japan på 70-talet av kiropraktorn Kenzo Kase. Kinesiotejpen användes till en början av elitidrottare men har sedan dess spridit sig enormt och används nu av många fler. Det är vanligt att fysioterapeuter och naprapater använder tejpen som en del i sin behandling och den kan fungera som ett komplement till övrig behandling. Det har de senaste åren blivit allt vanligare att privatpersoner köper tejp och använder på sig själv. Du har kanske sett på OS, VM och andra stora tävlingar att idrottarna har en färgglad tejp på sig? Det är kinesiotejp!

Material

Det vanligaste materialet som kinesiotejp tillverkas av är bomull. Det finns dock även kinesiotejp av andra material som syntetiska fiber) och nylon. Det är ingen jättestor skillnad mellan dessa, men syntetiskt fiber har generellt sett en bättre förmåga att transportera/stöta bort vatten och torkar därför snabbare, vilket kan göra att tejpen sitter kvar längre på huden.

Materialet är lätt, mjukt och allergifritt. Tejpen har ungefär 150 % elasticitet. Dess lim är baserat på akryl och är latexfritt. Tejpen tål dusch, bastu, träning och liknande men detta kan förkorta tiden tejpen sitter kvar på huden.

Hur fungerar tejpen?

Så hur fungerar tejpen då? Kinesiotejpen har föreslagits fungera på flera olika sätt. Det huvudsakliga målet med tejpen är att aktivera kroppens egna läkningsprocess, minska den upplevda smärtan, öka rörlighet och stimulera muskelaktivering.

Tejpens effekt kan delvis förklaras som så att det i huden finns många typer av receptorer. Dessa receptorer reagerar på olika stimulin som t.ex. beröring. Tejpappliceringen kan aktivera dessa receptorer vilket hjälper till att förbättra en viss kroppsfunktion, t.ex. balans.

Kinesiotejpen kan även ha psykologisk påverkan i den meningen att det förmedlar en stabilitet och säkerhet när tejpen sitter på huden. Tejpen kan öka proprioceptionen, det vill säga uppfattningen om vad en led har för position, vilket också kan ge en känsla av säkerhet rörelserna.

Läs mer:  Användning av sporttejp

De strukturella effekterna tejpen har kan ses vid t.ex. hållning och i syftet att förhindra olika rörelser. Man kan till exempel tejpa ihop axlarna baktill för att undvika att de faller framåt och skapar en hållning med framåtroterade axlar. Det är också möjligt att tejpa bak en axelled för att stödja och stabilisera leden efter en axelluxation. Om man tejpar en led då leden befinner sig i ett visst läge kan man undvika att leden till exempel når ett ytterläge, vilket i vissa fall kan vara av nytta.

Tejpen påstås även kunna minska trycket på smärtreceptorer genom att mikroskopiskt lyfta vävnaden under tejpen. Många menar också att tejpen aktiverar lymfflödet.

Något som är häftigt med kinesiotejpen är effekterna som fås då man tejpar en kraftig blödning. Det verkar som att en blödning läker snabbare på de områden som tejpen suttit!

Kinesiotejp blödning

Vad kan kinesiotejp hjälpa mot?

Kinesiotejp kan användas vid många olika besvär, som allmän ryggsmärtahopparknälöparknä, axelsmärta, nackspärr, AC-ledsmärtahälsporremuskelbristningar med mera. Du kan även använda kinesiotejp för att förbättra din hållning eller för att undvika att en muskel sträcks till ytterläget.

Om möjligt rekommenderar vi att du frågar din sjukgymnast/fysioterapeut om hur du ska tejpa just din skada. Om du vill tejpa själv kan du dock gå in på Youtube och söka efter guider, det finns många bra – men även många mindre bra så se till att du även följer våra rekommendationer ovan.

Försiktighet vid användning

Kinesiotejpen kan användas på de flesta områdena av kroppen, men i vissa fall bör man vara extra försiktig. Detta gäller till exempel vid tejpning på områden med väldigt tunn hud, som över revbenen. Dessa ställen är ofta extra känsliga och tejpen kan ha en tendens att ”fastna” på huden vilket gör det smärtsamt att ta bort tejpen.

Om du vet med dig att du har reagerat på tejp tidigare (genom irritation, rodnad, kliande eller liknande) bör du vara extra försiktig och testa på ett mindre område först. Vissa individer reagerar kraftigare på klistret än andra, även om det är sällsynt med större reaktioner.

Tejpen bör ej appliceras på områden med försvagad hud eller över sår, acne, psoriasis eller vid andra hudsjukdomar.

Har kinesiotejp stöd från forskningen?

Det har de senaste åren kommit mängder av studier som undersökt kinesiotejpens effekter (se bilden nedan). Dessa studier har visat varierande resultat, en hel del studier har visat att kinesiotejp kan ha en positiv effekt medan andra studier inte kunnat se någon effekt. Gemensamt för många av studierna är att det finns brister i hur studierna är genomförda och att studierna som finns är utförda på olika sätt med olika metoder. Detta innebär att slutsatsen ”svag evidens” ofta dras och att allt för stora slutsatser från studierna inte ska göras.

Läs mer:  Tejpning för att förebygga fotledsstukning

Med det sagt så kan det nämnas att det finns studier som påvisat minskad smärta vid applicering av kinesiotejp för akut icke-specifik ländryggssmärta (1), minskad smärta och förbättrad rörlighet vid knäartros (2), smärtlindring vid myofasciellt smärtsyndrom (3). Enligt en litteraturöversikt kan kinesiotejpning möjligtvis också, vid användning tillsammans med andra behandlingsmetoder, ha positiva effekter på rörlighet, muskeluthållighet och postural kontroll vid långvarig ländryggssmärta (4), men tejpningen är inte bättre än eller en ersättning för andra behandlingsmetoder. Effekterna av tejpen i sig är dock relativt små, och tejpningen bör snarare användas tillsammans med andra behandlingsmetoder, som träning för att nå bäst effekt.

Kinesiotejpning tycks alltså kunna ha positiva effekter inom flera områden (med reservation för att fler studier behövs). Vidare bör det poängteras att effekterna av kinesiotejpen troligen inte är samma för alla typer av besvär eller alla individer.

Eftersom många sjukgymnaster/andra verksamma yrkesgrupper inom vården använder kinesiotejp också kan det tänkas vara så att dessa har goda erfarenheter av tejpens effekter, och denna beprövade erfarenhet är också viktig att ta hänsyn till.

Det finns också de som påstår att tejpen i sig exempelvis kan snabba på en läkning från en skada dubbelt så snabbt jämfört med ingen kinesiotejp, men detta finns det inget vetenskapligt stöd för och stämmer inte.

Appliceringstekniker

Det finns många olika appliceringstekniker där de passar bra för olika ändamål. Här nedan ser du sex olika typer av tejpklippningar man kan använda. De två första är de vanligaste. Beroende på vilken skada du har eller vad ditt mål är passar olika tejpklippningar bäst.

Hur ska tejpen appliceras?

För att du ska få maximal effekt av tejpen är det väldigt viktigt att du applicerar den korrekt. Det finns en hel del att tänka på men om man följer dessa steg noga brukar tejpen ha mycket god effekt.

1. Runda ändarna

Det första du ska göra är att klippa tejpen i önskad form. När du klipper tejpen är det viktigt att du rundar hörnen och klipper jämnt runt om. Är inte hörnen rundade kan det hända att ändarna slits upp av kläder eller liknande.

2. Nudda inte limsidan

Det är viktigt att tänka på att inte nudda limsidan med fingrarna. Det minsta lilla smuts som hamnar på limsidan kan göra att tejpen lossnar tidigare än den annars hade gjort.

3. Torr, ren, hårfri och fettfri hud

Huden bör vara torr och ren utan hår, hudkrämer eller oljor. Om du har hår på området som ska tejpas kan det alltså vara nödvändigt att trimma/raka bort hår. Kom ihåg dock att inte tejpa direkt efter då det ibland kan irritera huden.

4. Ingen stretch i tejpändarna!

När du placerar tejpens ändar är det också viktigt att du inte har någon stretch på dem. En stretch i ändarna kommer göra att tejpens ändar hela tiden är under spänning vilket kan göra att de lossnar snabbare. Lämna ungefär 5 cm utan stretch i ändarna.

5. Gnugga tejpen

Gnugga och stryk på tejpen! För att limmet ska aktiveras krävs värme och värmen kan du åstadkomma bland annat genom att gnugga tejpen. Gnugga ett par minuter och tryck alla kanter och hörn mot huden så bör tejpen sitta ordentligt!

6. Applicera 60 min innan aktivitet

Applicera tejpen minst 60 minuter innan aktivitet för att den ska få en chans att fästa ordentligt.

Läs mer:  Actifys tejpguide

Hur länge sitter tejpen kvar?

Hur länge tejpen sitter kvar kan variera stort. Allt mellan 2-3 dagar upp till två veckor. Det som påverkar hur länge tejpen sitter kvar är bland annat hur mycket du tränar, duschar, bastar, etc. samt var tejpen sitter.

Tejpen bör dock inte sitta kvar i mer än 5 dagar, detta eftersom dess effekt avtar och klistret torkar. Ju längre tid tejpen sitter på, desto svårare kan det vara att få av tejpen. I vissa fall kan klisterrester fastna på huden om tejpen är kvar längre än 4-5 dagar.

Generellt sett brukar tejp som sitter över en led som används mycket lossna snabbare. Till exempel brukar en tejp som sitter över fotleden, hälen eller knäleden lossna snabbare än en tejp som sitter mitt på ryggen. Det är alltså svårt att garantera att tejpen sitter kvar ett visst antal dagar. En rulle kinesiotejp kan användas till ungefär 10-15 appliceringar.

Hur tar man bort tejpen?

Att ta bort tejpen kan vara smärtsamt, men det finns vissa knep att ta till.

  • Ta bort tejpen i duschen.
  • Ha på olja på tejpen. Att ha på olja eller liknande på tejpen innan man tar bort den och låter oljan sugas in kan göra att tejpen lossnar lättare och mindre smärtsamt.
  • Speciella tejpbortagare. Det finns speciella vätskor som kan användas för att ta bort tejp.

Sammanfattning

Hoppas du nu har fått svar på några av dina frågor. Om du trots det skulle ha några frågor är det bara att kontakta oss så svarar vi så fort vi kan. Tack och lycka till med tejpandet!