Användning av träningsband har blivit populärt för träning i hemmet, och även på gym och på andra platser. Fördelen med träningsband är bland annat att de ofta går att använda till många olika övningar, de har anpassningsbart motstånd, är enkla att ta med och har låg vikt.

Det finns många olika typer av träningsband, exempelvis minibands, powerbands och flexbands. Det finns även träningsband som har en karbinhake i varje ände för att kunna fästa bandet i olika föremål, vilket vi kallar för Träningsband Pro.

Träningsband Pro finns som enskilda träningsband, såväl som komplett paket med träningsband anpassade till hemmaträning. I paketet ingår fem olika träningsband, två handtag, två fotmanschetter, ett dörrfäste och en förvaringspåse. Dessa träningsband har också ett skyddande hölje som hög dem säkrare och mer hållbara.

Träningsband med skydd vs Träningsband utan skydd

Den vanligaste typen av träningsband tillverkas utan något skyddande hölje, där gummibandet är ”naket” som gummibandet till vänster på bilden här nedanför. Fördelen med dessa träningsband är att de ofta är billiga, men de har generellt sett kort livscykel. Efter en tid kan träningsbandet gå av utan större förvarning, vilket kan skada personen som använder träningsbandet.

Läs mer:  Armträning med gummiband - 5 effektiva övningar

Det finns flera orsaker till att ett träningsband går sönder; att det slits genom användningen, att det sträcks ut för långt och att det åldras. Genom att använda ett träningsband med skydd, som till höger på bilden nedan, slits inte träningsbandet lika mycket vid användning, det kan inte sträckas ut längre än vad det klarar av och det åldras mycket långsammare.

Två olika typer av träningsband

Lägre skaderisk

Skyddet på Träningsband Pro finns bland annat för att du som användare ska vara trygg i att inte skada sig om gummibandet går sönder. Gummiband kan som sagt bara sträckas ut till en viss gräns, och när gummibandet når över denna gräns går det sönder. Skyddet runt Träningsband Pro hindrar att gummibandet sträcks ut längre än det klarar av eftersom det skyddande höljet är kortare än vad gummibandet kan sträckas ut. Om gummibandet mot förmodan skulle gå sönder ändå behöver du inte vara orolig, gummibandet stannar i höljet och orsakar inte skada!

Längre hållbarhet

Träningsband Pro har också längre hållbarhet än det genomsnittliga gummibandet. Höljet skyddar gummibandet från vassa kanter, skarvar, smuts, repor och liknande vilket leder till minskat slitage. Dessutom skyddas gummibandet från UV-strålar, vilket ytterligare förlänger hållbarheten!

Kvalitet

Träningsband Pro är av mycket hög kvalitet, och du ska inte behöva ersätta det under lång tid. Det är ett alternativ för dig som söker ett tillförlitligt träningsband, som du kan använda var du vill och till nästan vilka övningar som helst.