Det kan vara en djungel bland alla olika tejper som finns, och många funderar nog; vilken tejp är behöver just jag? Det finns bland annat kinesiotejp, coachtejp, extra stark sporttejp, elastiska sporttejper, fixeringstejp, självhäftande lindor/tejp och prewrap. Alla dessa används vid olika tillfällen och passar olika bra beroende på vad tejpningens syfte är.

I den här artikeln går jag igenom de olika typer av tejp vi har och hur de kan användas!

Kinesiotejp

Kinesiotejp är en färgglad elastisk sporttejp. Vi har två olika typer av kinesiotejp; den ena är tillverkad av bomull och den andra är tillverkad av syntetiskt fiber. Båda tejperna är latexfria, vattentåliga, finns i tre färger och har måttet 5cm x 5m.

Kinesiotejpen av bomull sitter kvar på huden i upp till tre dagar vid korrekt applicering och har god komfort och ventilation.

Kinesiotejpen av syntetisk fiber har ett starkare klister och kan sitta kvar upp till fem dagar vid korrekt applicering. Denna tejp har dessutom bättre vattenavstötande egenskaper och passar bättre för aktiva personer.

När används kinesiotejp?

Kinesiotejpen används då man önskar tejpa ett område utan att begränsa rörelseomfånget. Det kan handla om tejpning av en knäled, fotled, axelled, skuldra eller rygg för ökad komfort och stöd.

Ofta används kinesiotejpen vid muskulära besvär som muskelsträckningar, muskelömhet och lårkakor. En vanlig användning är vid ryggbesvär, till exempel så kallat ”ryggskott”. Vidare används ofta kinesiotejpen vid knäbesvär som hopparknä, löparknä eller artros. Om man stukat fotleden kan kinesiotejpen vara ett bra alternativ till vanlig sporttejp för att ge ett stöd till fotleden.

Coachtejp

Coachtejp är den klassiska sporttejpen som de flesta tänker på när man nämner sporttejp. Det är en vit tejp av bomull med måttet 3,8cm x 13,7m. Coachtejpen är en rigid tejp, vilket betyder att den inte har någon stretch och alltså är icke-elastisk. Detta för att tejpen syftar till ett ge ett bättre stöd och ökad stabilitet jämfört med elastisk tejp.

Läs mer:  Tejpning för att förebygga fotledsstukning

Tejpen har zick-zack-kanter för att enkelt kunna rivas för hand både på tvären och längden.

När används coachtejp?

Coachtejp används när du behöver tejpa för ökad stabilitet i en led. Det kanske vanligaste användningsområdet är vid fotledsstukningar, och i dessa fall är coachtejpen optimal att använda då den ger precis lagom stabilitet. Tejpen används också vid många andra tillfällen, som tejpning av stukade fingrar och tår, axlar och knän. Tejpen ger ett gott stöd vid aktivitet, men behöver du mycket hög stabilitet och stadga är det Sporttejp Pro du behöver.

Sporttejp Pro

Sporttejp Pro är en extra stark sporttejp. Precis som med coachtejpen är detta en rigid tejp och alltså utan elasticitet. Sporttejp Pro är brun och tillverkad av rayonfiber med måttet 3,8cm x 10m. Denna tejp har en mycket hög fästförmåga och är också enkel att riva av både på tvären och på längden tack vare zick-zack-kanterna.

När används Sporttejp Pro?

Sporttejp Pro används när man behöver mycket hög stadga och stabilitet. Tejpen kan användas till avlastning och stabilisering av leder, för att förebygga stukningar eller vid tejpning av exempelvis plantarfascian, hälkudden eller ett knä. Denna tejp sitter kvar bättre och längre under aktivitet jämfört med vanlig coachtejp.

Tejpens optimala användningsområde när en led behöver stabiliseras i högre grad, som efter att en axel hoppat ur led eller efter en större ligamentskada i knä. Det är dessutom denna tejp du behöver om du ska tejpa knät enligt McConnel-metoden (kombinerat med fixeringstejpen).

Läs mer:  Användning av sporttejp

Prewrap/Underwrap

Prewrap, eller underwrap som det också kallas, är en så kallad underlagstejp. Denna är tillverkad av ett skummaterial med måttet 7 cm x 27 m. Prewrap har inget klister, men är istället lätt självhäftande.

När används Prewrap?

Prewrap används innan tejpning med coachtejp eller Sporttejp Pro för att skydda huden från klistret. Detta kan vara aktuellt om man är känslig mot tejpklister eller inte vill tejpa direkt på håriga ben. Tejpningen blir ej lika stabil då prewrap används, men å andra sidan kan tejpningen upplevas bekvämare.

Prewrap kan dessutom användas för att hålla benskydd på plats, och brukar ofta användas av till exempel fotbollsspelare.

Elastisk sporttejp/klisterbinda

Den elastiska sporttejpen/klisterbindan är en hög-elastisk tejp och passar perfekt för tejpningar där det inte finns höga krav på stabilitet. Det är en vit tejp med måtten 5 cm x 4,5 m. Tejpen kan rivas av för hand på tvären och har god fästförmåga.

När används den elastiska sporttejpen?

Denna tejp används när du behöver ett bra stöd men inte vill begränsa rörligheten i någon större utsträckning. Det kan vara när du ska tejpa en fotled eller handled som bara behöver lätt stöd, eller för ett knä där du redan använt sporttejp och vill ”paketera” knät för att hålla ihop all tejp.

Den elastiska sporttejpen används också för att skydda huden från skavsår, och används ofta vid tyngdlyftning och crossfit för att skydda fingrar och händer.

Självhäftande binda

Den självhäftande elastiska bindan är en beige elastisk binda med flera användningsområden. Den är tillverkad i ett non-woven material och spandex, har måttet 7,5cm x 4,5m och är enkel att riva av för hand. Det som är smidigt med denna är att den fäster på sig själv och därför inte irriterar huden och samtidigt är mycket lätthanterad. Den ger ett bra stöd samtidigt som du kan bibehålla större delen av rörligheten.

Läs mer:  Kinesiotejpning vid knäsmärta

När används en självhäftande binda?

En självhäftande binda är perfekt att använda för kompression efter skada, exempelvis en muskelbristning, lårkaka eller fotledsstukning där du snabbt och smidigt behöver applicera kompression. Den används också för att fixera förband eller när du vill linda för ökad stabilitet men inte vill använda tejp med klister.

Fixeringstejp

Fixeringstejpen är en multifunktionell tejp som är ett måste i medicinväskan! Det är en vit tejp i ett mjukt, lätt och något flexibelt material. Tejpen har måttet 10cm x 10m. Skyddspappret har en perforering i mitten vilket gör den enkel att applicera och rutmönstret gör att tejpen dessutom är enkel att klippa till i önskad storlek.

När används fixeringstejp?

Fixeringstejp används, som namnet antyder, vid fixering. Det kan handla om fixering av olika typer av förband och kompresser, men också för att hjälpa till att fixera annan typ av tejp, som sporttejp. Ofta används denna tejp under Sporttejp Pro för att minska irritationen på huden och för att tejpan ska sitta kvar bättre, exempelvis vid tejpning av en axelled eller vid tejpning enligt McConnel-metoden. Fixeringstejpen kan också användas för att minska friktionen mot huden, vilket kan minska risken för skavsår.

Sammanfattning

Det finns som sagt många olika typer av tejp, och jag hoppas att du nu vet mer om vilken typ av tejp du ska använda vid olika tillfällen. Om du undrar något mer är det bara att du hör av dig!