Det finns många bra övningar att använda ett powerband till – allt från rörlighetsövingar till styrkeövningar. I den här artikeln får du tips på fem bra övningar!

Övning 1: Ryggstretch

Det finns en mycket bra övning för att stretcha ryggens muskler, framför allt musklerna på sidan. För att utföra denna övning rekommenderas ett band med stort motstånd, som det gröna bandet.

Fäst bandet i en stolpe, i en dörr med ett dörrfäste eller i något annat liknande fast föremål. Ta tag i powerbandet med ena handen och stå en bit ifrån fästpunkten, bandet ska vara spänt. Luta fram överkroppen så att den nästan är parallell med golvet. Luta dig sedan lätt bakåt och skjut höften till motsatt sida så att du får en sträckning på den sidan av ryggen du håller tag i powerbandet. Upprepa sedan med andra sidan.

Övning 2: Axelpress

I denna övning bygger du upp styrkan i axlarna. Använd ett lätt/medeltungt powerband för denna övning, t.ex. det röda bandet.

Greppa tag i ena änden av ditt powerband med båda händerna ungefär axelbrett. Stå med fötterna på andra änden av bandet. Lyft upp bandet så att du håller händerna intill axlarna, detta är startpositionen. Pressa sedan upp händerna rakt upp framför kroppen. Återgå långsamt till startpositionen och upprepa.

Läs mer:  Hamstringsträning med Core Slider

Övning 3: Bicepscurl

En enkel och bra övning för att träna muskeln biceps på överarmen. Jag rekommenderar ett lätt band för denna övning.

Greppa tag i ena änden av bandet med båda händerna ungefär axelbrett. Stå med fötterna på andra änden. Håll i bandet så att armarna är raka och att händerna pekar rakt nedåt, detta är startpositionen. Tänk på att ha en bra hållning. Böj sedan i armbågarna så att händerna når upp till kroppen. Se till att hålla armbågarna intill kroppen hela tiden. Släpp sedan ned händerna och upprepa.

Övning 4: Rodd

Rodd är en riktigt bra övning för att träna ryggens muskulatur, och här fungerar de flesta banden bra.

Fäst bandets ena ände i ungefär midjehöjd i en stolpe eller liknande. Greppa tag om andra änden av powerbandet. Armarna ska vara raka och bandet uppspänt, detta är startpositionen. Drag armarna mot kroppen så att händerna når magen. För sedan armarna tillbaka långsamt. Du kan även testa att utföra en högre rodd i höjd med axlarna för att träna baksida axlar mer.

Övning 5: Omvända flyes

Detta är en effektiv övning för att träna baksida axlar och övre delen av ryggen. Övningen kan utföras både i stående eller sittande. Håll i bandet med ett avstånd mellan händerna som är lite större än axelbrett. Håll armarna rakt framåt. Drag armarna åt sidan tills att händerna pekar rakt åt sidan i nivå med axlarna. Ha lätt böjda armbågar. Återgå sedan långsamt till startpositionen. Denna övning är ofta bra för att förbättra hållningen!

Läs mer:  Hållning del 6: Så förbättrar du din hållning - Sway back

Summering

Det var 5 övningar som du kan testa, men det finns många fler övningar. Läs gärna våra andra artiklar för att lära dig fler övningar. Tänk alltid på att stå med en god hållning så att du inte sjunker ihop när du utför övningarna. Förhoppningsvis hjälper övningarna dig, lycka till!