Gummiband och träningsband är perfekt att använda vid träning, speciellt när du tränar hemma eller inte har tillgång till ett gym. Med gummiband kan du också träna väldigt effektivt och multifunktionellt. Du kan använda gummiband till bland annat tung styrketräning, rehab, snabbhetsträning, rörlighetsträning och stretching. Men, det finns många olika typer av gummiband, och det kan vara förvirrande kring vilket gummiband du ska välja när du tränar.

I den här guiden får du lära dig allt du behöver veta om de olika typer av gummiband som finns och vilket gummiband just du ska välja vid träning!

Fördelar med att använda gummiband vid träning

Många frågar sig, varför ska man använda gummiband vid träning? Det är en bra fråga, och det finns faktiskt flera fördelar med gummiband som gör dem till ett utmärkt alternativ vid träning.

Lätt att förvara

Jämfört med många andra träningsredskap, som hantlar, skivstänger, kettlebells och liknande, tar gummiband minimalt med plats. Detta innebär att de är lättare att förvara. Det är alltså enkelt att lägga undan gummibanden i en låda eller liknande när de inte används!

Enkelt att ta med på resa

Eftersom gummibanden tar minimalt med plats, och dessutom väger väldigt lite, är de dessutom enkla att ta med när du reser. De får utan problem plats i en resväska, ryggsäck eller i bilen så att du utan problem kan ta med träningen vart du än ska!

Multifunktionell användning

Gummiband kan användas till många olika typer av träning och övningar, de är otroligt multifunktionella. Hantlar och skivstänger kan i princip bara användas till just styrketräning, men med gummiband kan du träna såväl styrketräning som annan typ av träning. Gummiband kan också användas till lättare rehabträning, snabbhetsträning, rörlighetsträning, stretching, explosivitetsträning, yoga, med mera.

Enkelt att variera motståndet

Med gummiband är det enkelt att variera motståndet. En metod för att variera motståndet är att kombinera flera olika gummiband. På detta sätt kan du, om du behöver och vill, nå mycket höga motstånd (100+ kg). En annan metod är att töja ut gummibandet längre helt enkelt. Dock kan gummiband bara töjas ut till en viss gräns varför det rekommenderas att byta till ett gummiband med större motstånd när du blir starkare.

Olika typer av gummiband

Det finns många olika typer av gummiband. Generellt sätt kan alla gummiband användas till samma typ av träning, men vissa typer av gummiband passar bättre för viss typ av träning.

Miniband

Miniband (även kallat loopband) är mångas favoritgummiband, och jag förstår verkligen varför! Dessa är små, väger nästan ingenting och är väldigt enkla att använda. Miniband finns dessutom i olika material och typer beroende på vad du föredrar, som i latex eller textil.

Minibanden är formade som en loop och finns i flera olika motstånd.

Fördelen med miniband i latex är att de är något billigare, tar mindre plats och kan töjas ut mer än miniband i textil. Miniband i textil håller dock mycket längre tack vare dess material och de varken rullar eller skär in i huden som miniband i latex kan göra.

Övningar med miniband

Med miniband kan du utföra många övningar. Miniband passar perfekt som ett komplement till andra övningar. Eftersom miniband är lite kortare passar de bäst för övningar som inte kräver stort rörelseomfång. Banden är optimala att använda runt knän, lår, underben eller fotleder samtidigt som du utför andra övningar. Detta gör att du får ytterligare aktivering av fler muskler, och bättre träningseffekt!

Ofta används miniband vid träning för höfter, rumpa och lår, men de kan också användas vid träning av överkroppen.

Här är några exempel på övningar där miniband passar bra:

  • Knäböj
  • Bäckenlyft
  • Stående benlyft bakåt/framåt
  • Musslan
  • Sidosteg

Powerband

Powerband är en typ av gummiband som kan användas till många olika träningsmetoder, och det är kanske det gummiband med flest användningsområden. Powerband är precis som miniband formade som en loop, men mycket större och kraftigare.

Powerband har ofta en längd på 104 cm och finns i sex olika motstånd vilket möjliggör ett motstånd från 2 till 79 kg. Det som gör att motståndet skiljer är bandens bredd, där det band med minst motstånd är 0,64 cm brett och det band med störst motstånd är 6,4 cm brett.

Ett powerband kan användas på flera sätt beroende på vilken övning du ska göra och vilket motstånd du vill ha. För att öka motståndet kan du till exempel vika bandet dubbelt eller använda flera powerband tillsammans. Powerbandet är det bästa gummibandet till tyngre styrketräning, men det passar också utmärkt till lätt rehabträning, snabbhetsträning eller stretching.

Övningar med Powerband

Det finns massor av bra övningar att utföra med ett powerband. Eftersom de finns i så många olika motstånd passar olika band bra för olika övningar. Generellt sätt passar de lättare banden bra för övningar där du tränar mindre muskler, medan de tyngre banden passar bra för övningar där du tränar större muskler. Detta beror dock också på hur stark du är från början.

På grund av dess utformning kan powerband användas till hela kroppen, allt från vader och framsida lår till rygg och armar. Dessa band kan dessutom kombineras med något av våra träningstillbehör för att möjliggöra ännu fler övningar och positioner. Många gillar exempelvis att använda ett dörrfäste för att träna i olika vinklar och att koppla på ett handtag för att inte behöva hålla direkt i bandet med händerna.

Powerband används ofta som ett hjälpmedel vid chins/pull-ups, vilket du kan läsa mer om här. Så om du vill klara fler chins är det ett powerband du behöver!

Här är några exempel på övningar där powerband passar bra:

  • Chins
  • Axelpress
  • Marklyft
  • Bröstpress
  • Bicepscurl
  • Bålrotation
  • Stående rodd

Träningsband Pro

Träningsband Pro är en typ av gummiband med skyddande hölje och karbinhakar i ändarna. Dessa är mycket säkra att använda då du inte riskerar att skada dig om gummibandet skulle gå sönder. De är dessutom mycket hållbara tack vare det skyddande höljet som skyddar mot bland annat smuts, solljus och vassa kanter.

Träningsband Pro är ca 130 cm långt, och kan sträckas ut ca 450 cm. De finns i fem olika motstånd och är färgkodade för att du enkelt ska veta vilket band du behöver.

Eftersom Träningsband Pro har karbinhakar i dess ändar kan dessa anpassas och justeras nästan i oändligheten. Du kan haka på flera band samtidigt för att öka motståndet och det är också enkelt att använda olika träningstillbehör för att maximera användningen.

Övningar med Träningsband Pro

Träningsband Pro är otroligt multifunktionella gummiband vid användning med olika tillbehör. Du kan med enkelhet skapa ditt egna träningssystem och anpassa det efter dina behov för att träna hela kroppen. Genom att kombinera flera band kan du hitta rätt motstånd för alla kroppens muskler.

Med hjälp av en fotmanschett kan du utföra i princip vilka benövningar som helst, med handtagen får du ett bekvämare grepp och med dörrfästet kommer du åt nya effektiva vinklar. Träningsband Pro passar perfekt för träning utomhus, och då kan exempelvis loopfästet användas för att fästa bandet runt till exempel stolpar och små träd.

Träning med Träningsband Pro påminner om träning med kabelmaskin och andra maskiner som finns på gymmet.

Här är några exempel på övningar där Träningsband Pro passar bra:

  • Lårcurl
  • Bendrag inåt
  • Flyes
  • Benspark
  • Militärpress
  • Triceps pushdown
  • Latsdrag

Flexband

Flexband är nog den typ av gummiband som de flesta tänker på när det gäller gummiband till träning, och kanske framför allt rehabilitering av olika besvär. Det är ett enkelt gummiband att använda som passar till olika ändamål.

Ett flexband är 15 cm brett, 200 cm långt och finns i tre olika motstånd från lätt till tungt. Eftersom detta gummiband är platt och tunt tar det minimal plats och väger väldigt lite. Då bandet är så pass långt kan det också användas till många olika övningar och dessutom knytas ihop efter önskad form. Det är exempelvis möjligt att knyta bandet så man får ett handtag, eller så att det bildar en loop som möjliggör fler övningar.

Övningar med Flexband

Det finns många övningar att utföra med ett flexband, och du kan i princip träna hela kroppen med dessa. Flexband är lättast att använda vid träning för överkroppen, där det finns mängder av övningar att utföra för exempelvis armar, rygg och axlar. Det är dock också möjligt att träna höfter, ben och fötter med flexband!

Eftersom flexband finns i olika motstånd kan det dessutom användas till olika typer av träning, såsom lättare rehabilitering efter en skada eller tyngre styrketräning för muskeltillväxt.

Här är några exempel på övningar där flexband passar bra:

  • Bicepscurl
  • Axelpress
  • Olika typer av rodd
  • Flyes
  • Band pull-apart
  • Utåt- och inåtrotation i axel

Träningstillbehör till gummiband

För att göra upplevelsen vid träning med gummiband ännu bättre är det möjligt att använda olika träningstillbehör. Detta är inte ett måste, men det underlättar användningen och kan möjliggöra övningar som annars inte är möjliga. Du kan med hjälp av olika träningstillbehör skapa och anpassa ditt egna träningssystem, precis så som du vill ha det!

Här nedan får du en kort beskrivning av olika typer av träningstillbehör och hur de kan använda vid träning med gummiband.

Dörrfäste

Dörrfästet är precis som det låter, ett fäste som används vid en dörr. Dörrfästet används runt en dörr, antingen nedanför, vid sidan eller ovanför, och möjliggör träning i fler vinklar. Det kan exempelvis vara så att du ska göra en övning där du behöver fästa gummibandet i brösthöjd, och då passar dörrfästet perfekt.

Dörrfästet har en loop i ena änden där du fäster gummibandet, och en skumpuck i andra änden som skyddar dörren.

När du använder dörrfästet rekommenderas att det fästs så att dörren öppnas åt motsatt håll mot där du står, alternativt att du låser dörren för att undvika att dörren riskerar att öppnas under tiden du tränar.

Passar till följande gummiband:

  • Powerband
  • Flexband
  • Träningsband Pro

Handtag

Handtaget används när du inte vill hålla gummibandet direkt i händerna. Det kan vara så att du tycker det är obehagligt att gummibandet trycker in i huden eller att du är allergisk. Dessutom gör användningen av ett handtag att många övningar känns mer naturliga och enklare att utföra.

Passar till följande gummiband:

  • Powerband
  • Träningsband Pro

Fotmanschett

Fotmanschetten är det perfekta tillbehöret när du ska träna benen med gummiband. Det möjliggör övningar som annars inte går att utföra eller som är obekväma och krångliga att lyckas med. Genom att använda en fotmanschett slipper du dessutom att gummibandet trycker in i huden eller riskerar att rulla upp eller ner på benet.

Passar till följande gummiband:

  • Powerband
  • Träningsband Pro

Loopfäste

Loopfästet är anpassat för användning runt föremål som stolpar, staket och mindre träd. Optimal för användning utomhus där det annars inte finns så många ställen att fästa ett gummiband. När gummibandet används utomhus är det extra viktigt att tänka på att gummibandet inte skadas eller används mot vassa kanter, vilket gör loopfästet perfekt då det, förutom att möjliggöra utomhusträning, också skyddar ditt gummiband från skada!

Passar till följande gummiband:

  • Powerband
  • Flexband
  • Träningsband Pro

Gummiband till tung styrketräning

Gummiband passar alldeles utmärkt vid tung styrketräning. Du behöver inte ha tillgång till ett gym med hantlar, skivstänger eller maskiner för att träna tungt, utan det går lika bra med gummiband!

Vid tung styrketräning med gummiband rekommenderas i första hand powerband då dessa finns i mycket höga motstånd, upp till 79 kg! Powerband används också ofta som komplement till övningar som knäböj, marklyft och bänkpress med fria vikter för att få ett variabelt motstånd under rörelsen.

Du kan också träna tung styrketräning med Träningsband Pro genom att kombinera flera gummiband. Du kan med gummiband helt enkelt hitta ett bra motstånd oavsett vilken träningsnivå du är på!

Gummiband till rehab

En stor del av rehabilitering efter olika skador och besvär innefattar träning hemma på egen hand. Det kan vara krångligt och kännas jobbigt att ta sig till ett gym för att utföra sin rehabilitering, och då passar gummiband perfekt. Vid rehabilitering börjar man ofta med ett lätt motstånd och stegrar motståndet successivt i takt med att skadan läker och man blir starkare. Eftersom gummiband finns i flera olika motstånd är det enkelt att stegra träningen i takt med att du blir starkare.

Beroende på vilket typ av rehab som utförs passar olika gummiband olika bra. Ett flexband eller powerband passar exempelvis bra vid rehab för besvär i axlar och armar. Vid besvär i exempelvis höfter, knän och fotleder passar miniband bra, men även powerband och Träningsband Pro går utmärkt att använda beroende på vilken övning som ska utföras.

Behöver du hjälp att välja rätt gummiband till din rehab? Vi har expertkunskap och möjlighet att hjälpa dig, det är bara att du hör av dig!

Gummiband till snabbhetsträning

Snabbhetsträning utförs ofta i olika idrotter för att öka snabbheten och explosiviteten vid löpning. Detta kan utföras med olika redskap, som viktvästar, fallskärmar, och även gummiband.

När gummiband används brukar det gå till som så att ena personen har ett gummiband spänt runt midjan, varpå en annan person står bakom och håller emot samtidigt som personen med gummibandet runt midjan springer framåt mot motståndet. Sedan kan personen som håller om gummibandet släppa det så att personen som springer får en extra skjuts framåt.

Vid snabbhetsträning används oftast powerband, och det är vanligt att flera powerband knyts samman för att anpassa motståndet och skapa ett ännu längre gummiband.

Gummiband till rörlighetsträning och stretching

Gummiband kan också användas till rörlighetsträning och stretching. Det kan vara svårt ibland att hamna i rätt position för att få önskad effekt av en stretchövning, och i dessa fall kan ett gummiband vara perfekt som komplement.

Gummibandet kan användas för att öka flexibiliteten i musklerna, men även ledernas rörlighet. Detta är ofta önskvärt vid olika besvär och skador. Exempelvis används ofta gummiband efter fotledsstukningar och höftbesvär för att öka ledens rörlighet och för mobilisering. Det vanligaste är att powerband används vid rörlighetsträning och stretching. Här kan du läsa mer om rörlighetsträning med powerband!

Sammanfattning

Gummiband är fantastiska redskap med ett otroligt brett användningsområde. De kan användas vid bland annat tung styrketräning, rehabilitering, snabbhetsträning och rörlighetsträning. Det finns också många typer av gummiband som passar olika bra till olika ändamål och övningar.

Jag hoppas att du nu känner dig tryggare i vilket gummiband just du behöver till din träning. Om du behöver mer vägledning är det bara att du hör av dig till oss så hjälper vi dig att välja rätt gummiband!