Att ha nedsatt fotledsrörlighet kan vara jobbigt. Det kan leda till att gångstegen påverkas negativt eller till smärta i fotledsområdet. Lacrossebollar kan hjälpa till vid nedsatt fotledsrörlighet genom att öka rörligheten och minska eventuell smärta. I den här artikeln får du tips på hur du kan göra!

Varför får man nedsatt fotledsrörlighet?

Innan man går in på att behandla en stelhet är det viktigt att veta varför stelheten uppstod från första början. Om man inte vet varför stelheten uppstod är det stor risk att den kommer tillbaka eller att behandlingen inte har någon verkan. Stelheten kan vara både muskulär, men också från själva leden. Här utgår jag dock från att det är en muskulär stelhet.

En stel fotled kan bero på flera saker. En orsak som kan tänkas vara relativt vanlig är dåliga/felaktiga skor, jag tar några exempel:

  • Klackskor. Skor med höga klackar sätter foten i en position där vadmuskulaturen är kraftigt förkortat (beroende på klackhöjden). Vadmusklerna har som huvudsaklig funktion att sträcka (plantarflektera) foten. Om dessa muskler är stela kan foten ”fastna” i en sträckt position vilket gör det svårt att böja foten i det fulla rörelseomfånget.
  • Skor med dålig dämpning/stabilitet. Skor där dämpningen och stabiliteten är dålig kan påverka musklerna över fotleden. Om skon är instabil måste musklerna kopplas in i större utsträckning för att stabilisera foten. Musklerna får då arbeta statiskt vilket kan leda till en stelhet. Exempel på dåliga skor ur ett stabilitetsperspektiv är Converse.
Läs mer:  Rörlighetsträning & stretching: en komplett guide, del 2

Övningar med lacrosseboll

Det finns många bra massageövningar med lacrosseboll/massageboll för att massera och förbättra rörligheten. En övning är att massera muskulaturen runt underbenet.

  1. Till denna övning rekommenderas den dubbla massagebollen. Sitt ned på golvet med benen raka. Placera massagebollen så att du har din hälsena i mitten.
  2. Rulla långsamt upp mot mitten av vaden och tillbaka. Ha fotleden i olika positioner när du rullar. Börja till exempel med tårna pekandes upp i taket, och testa sedan med tårna pekandes rakt framåt. När du har rullat några gånger på baksidan av underbenet vill du massera utsidan av underbenet.
  3. Ligg/sitt nu lite mer på sidan och placera massagebollen så att du har vadbenet i mitten av bollen. På så sätt kan du massera musklerna på båda sidorna samtidigt.
  4. Utför massagen på samma sätt som med baksidan av underbenet. Rulla långsamt upp mot knäleden och tillbaka ned. Här är det viktigt att du undviker själva skelettet då det kan göra väldigt ont och för att det helt enkelt är musklerna som bör masseras.

En annan övning som jag skrivit lite om i andra artiklar är att massera under foten. Under foten finns något som kallas för plantarfascia. Plantarfascian är ett band av bindväv som löper från hälbenet till fotsulan. Vadmuskulaturen är kopplad till plantarfascian och på så sätt kan massage av plantarfascian ha en verkan på musklerna som löper över fotleden.

  1. Stå upp och placera lacrossebollen under foten.
  2. Rulla lacrossebollen från framfoten mot hälen. Det finns många triggerpunkter i foten som kan bidra till en stelhet.
  3. Ofta märker du snabbt efter att du rullar några minuter under fötterna att rörligheten ökar!
Läs mer:  Bättre axelrörlighet med yogaband

Lycka till!!